Zaloguj się

Kuchnia polska? Zamów z dostawą!

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicyWpisz adres dostawy i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kuchnia polska – unikalne smaki i regionalne potrawy odkryte na nowo!

Dzięki bogatej historii naszego kraju kuchnia polska kształtowała się w wielu kierunkach jednocześnie. W kuchni polskiej można odnaleźć wpływy innych państw jak Rosja, Niemcy, Austria, Francja, Litwa a także społeczności żydowskiej. Można by pomyśleć, że gdzieś po między kartami historii kuchnia polska się zagubiła. Jest jednak zupełnie inaczej. Dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna przetrwała. Wpływy innych kuchni jedynie ją wzbogaciły i pozwoliły ewoluować. Przetrwanie większości tradycji zawdzięczamy kuchni regionalnej, która była kontynuowana i przekazywana na przestrzeni lat przez rdzennych mieszkańców. Zamów tradycyjne dania kuchni polskiej z dostawą za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl.

Zacznijmy od kuchni Podhala. Tutejsze potrawy powstały ze względu na niedostatek środków finansowych a także przez surowy klimat. Dania były proste, ale za to bardzo sycące. Składały się głównie z ziemniaków, kaszy i kapusty. Jedną z takich potraw jest kwaśnica, która jada się do dzisiaj. W podstawowej wersji bazowała jedynie na wodzie, kwaszonej kapuście i ziemniakach. W święta serwowana była jej bogatsza wersja z baraniną lub wędzonymi żeberkami. Hodowla owiec była jednym z głównych motorów napędowych do powstania wielu podhalańskich potraw. Dzięki owcom było mięso, mleko a potem ser. Dzięki temu ostatniemu mamy oscypek oraz bundz. Używa się ich, jako nadzienia do ciast i pierogów a także robi się pastę do chleba o uroczej nazwie – awanturka. Kuchnia małopolski to z kolei potrawy bardziej światowe ze względu na niegdysiejsze podziały tego regionu. Stąd też po raz pierwszy w Polsce podawano tam jaja po wiedeńsku a także sznycel oraz sernik wiedeński. Przyjęły się również kilka dań z kuchni żydowskiej jak np. bułeczki drożdżowe zwane bajglami. Prekursorem serwowania nietypowych dań był Kraków, to właśnie tam powstały flaczki po krakowsku czy też kaczka faszerowana podawana z grzybami. Kuchnia polska jest wyśmienita gdziekolwiek by nie pojechać!

Kuchnia polska? Tylko na PizzaPortal.pl!

Kto ma smaczniejsze dania staropolskie?

Mazowsze jest najbardziej zróżnicowane, jeżeli chodzi o kulinaria. Kuchnia sąsiednich regionów mieszała się tutaj z wpływami światowymi. To właśnie kuchnia Mazowsza ma miano tej staropolskiej. Danie typowe dla tego regionu to czarnina, gotowane kasze, pieczone kaczki (faszerowane nadzieniem z podrobów, pietruszki i bułki), zupa grzybowa czy żur, a w samej Warszawie flaczki po warszawsku. Wszędzie poza Warszawą serwowano dania ludowe a w samej stolicy można było skosztować smaków z zagranicy, a w szczególności z Francji, która aktualnie podbijała europejskie salony. Warmia i Mazury to przede wszystkim jeziora i lasy, dlatego też w ich kuchni znajdziemy dużo potraw rybnych a także dodatkach jak jagody czy tez grzyby. Warmia posiada wiele wpływów niemieckich w swojej kuchni. Jadało się i nadal się jada potrawy na bazie kapusty kwaszonej i grochu. Na Mazurach do tej pory króluje tradycyjna kuchnia polska z rosołem, czarniną i żurem na czele. Tradycyjna kuchnia polska z dostawą tylko poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Dania polskie z dostawą prosto pod Twoje drzwi

Kuchnia polska w gwarze śląskiej!

Śląsk posiada w swojej kuchni duże wpływy krajów sąsiednich jak Niemcy, Austria a także Czechy. Nie dość, że swoje kulinarne inspiracje czerpał z trzech państw to na dodatek wersje potraw różnią się od siebie w zależności od miasta. W kuchni śląskiej jada się dużo potraw mięsnych oraz przygotowanych z podrobów. Jednym z nich jest golonka, która obecnie jest znana w całym kraju kiedyś była jadana tylko na Śląsku. Drugie często serwowane danie w śląskich domach to karminadle, czyli mielone kotlety. Śląsk to również ziemniaki a raczej kartofle. Dużą popularnością cieszy się tutaj kartoflak, czyli tarte ziemniaki pieczone z dodatkiem cebuli i tłustej wędliny. W życiu prawdziwego ślązaka nie może przejść tydzień bez potrawy z kluskami. Serwują je do mięs lub ze słoniną i cebulą. Słynne śląskie kluski z dziurką podaje się także na słodko np. ze śliwkami. Jak widać kuchnia polska potrafi zachwycić swoją formą, doborem dodatków a w szczególności swoim smakiem. Zamów swój kolejny posiłek z kuchni polskiej z dostawą do domu poprzez PizzaPortal.pl.