Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Kuchnia włoska? Zamów z dostawą!

Wpisz adres dostawy i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

We włoskiej kuchni rządzi mąka i wszystko, co z nią związane!

Każdy zapytany o to, z czym kojarzy mu się kuchnia włoska z automatu odpowie pizza albo spaghetti. Prawdą jest, że obie te potrawy świetnie reprezentują Włochy, lecz kraj w kształcie kozaka na południu Europy ma znacznie więcej do zaoferowania niż może się wydawać. Zamów dania kuchni włoskiej z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Włochy dzielą się na dwadzieścia regionów a każdy z nich różni się od siebie kulinarnymi tradycjami oraz regionalnymi potrawami, z których jest dumny. Na przykład w Kampanii, region na południu Italii, jest wytwarzany najlepszy ser, mozzarella, którego smaku nie da się potem zapomnieć. W Lombardii zaś, na północy, wielkim powarzeniem cieszy się ser Gorgonzola, którego nazwa pochodzi od małej miejscowości położonej niedaleko Mediolanu. Pomimo kulinarnych różnic Włochy mają w tej kwestii również kilka cech wspólnych. Na pewno jedną z nich jest zamiłowanie do warzyw. Znana nam bardzo dobrze w Polsce „włoszczyzna” trafiła do nas w XVI wieku za sprawą Bony Sfory, żony króla Zygmunta Starego. Dla mieszkańców Włoch jednak trzy inne warzywa święcą triumfy niezależnie, w jakiej części kraju się znajdziemy. Są to: pomidory, cebula i czosnek. Bez nich nie powstałyby pyszne włoskie sosy jak na przykład pomidorowy do uwielbianego przez polaków spaghetti, nie było by też podkładu do pizzy. Również wiele włoskich zup opartych jest głównie na pomidorach jak na przykład minestrone. Rozmawiając o kuchni włoskiej nie można oczywiście zapomnieć o przyprawach. Oregano i bazylia to dwie sztandarowe przyprawy, które można spotkać w prawie każdym włoskim daniu. Jest jeszcze coś, z czego włosi są bardzo dumni, jest tym - oliwa, która w szczególności na południu Włoch jest tematem nieskończonych rozmów i pochwał. Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana, gdyż podobnie jak w Polsce, włosi dbaj o swoje regionalne tradycje. Kuchnia włoska sprawdza się niezależnie od pory dnia, więc zamów ją na swój następny posiłek poprzez PizzaPortal.pl.

Kuchnia włoska? Tylko na PizzaPortal.pl!

Dania włoskie, wyśmienite potrawy na zdrowe ciało.

Włosi jedząc swoje lokalne potrawy nie uważają, że są na diecie odchudzającej jest to po prostu ich stylem życia. Dzięki temu prawie wszyscy mają szczupłe sylwetki oraz są prawdziwymi okazami zdrowia. Aby przestawić się na taki tryb odżywiania należy wpierw sprawdzić, co jeść a czego nie jeść a także poznać kilka sztuczek by taka dieta szybko nam się nie znudziła. Ważne jest by ograniczyć spożycie mięsa oraz innych białek zwierzęcych i jednocześnie zwiększyć ilość zjadanych produktów pochodzenia roślinnego jak owoce, warzywa i nasiona zbóż. Taka forma posiłków jest zdrowa i sycąca dla mieszkańców tego kraju również ze względu na klimat. Prawie cały ciepły rok z duża ilością wilgoci sprzyja lekkim posiłkom. Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza. Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego jak wołowina czy baranina. Wydawać by się mogło, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu), nie pozwala schudnąć. Nie jest to jednak prawda. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem nie tuczy. Tuczące są tak naprawdę tłuste sosy, którymi polewa się makaron. Nie ma, co to dużo ukrywać, kuchnia włoska jest pyszna a zarazem zdrowa. Warto wprowadzić ją do swojego życia, lecz zamiast gotować samemu lepiej zamów coś z kuchni włoskiej z dostawą poprzez PizzaPortal.pl lub dedykowaną aplikację na smartfona.

Dania włoskie z dostawą prosto pod Twoje drzwi

Pamiętaj! Kuchnia włoska to coś więcej niż jedzenie

Jest takie powiedzenie, że jak jeden Włoch zaprasza do siebie drugiego to nie mówi – przyjdź do mnie na kawę, tylko "facciamo due spaghi", co w wolnym tłumaczeniu oznacza - zróbmy sobie dwie kluseczki. Jedzenie w kulturze włoskiej to nie tylko pokarm czy wymówka do spotkania, lecz jej centralny punkt. Celebracja jedzenia jest tu na porządku dziennym. Moment spożywania posiłku to czas spotkań w gronie przyjaciół oraz kontynuowania rodzinnych tradycji. Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i strzeżone niczym największy sekret. Tak jest w domach, lecz i w większości restauracji we Włoszech panuje rodzinna atmosfera. Restauracje tym różnią się od domowych posiłków, iż panuje tam zasada kolejności zamawiania dań. Jeżeli nie chcemy wyjść na typowego turystę-laika to warto przestrzegać kilku zasad. Na początku zamawiamy przystawki potem makarony. Na drugie danie zaś mięso lub rybę z sałatką. Późnie serwowane są sery, owoce a po nich deser i kawa. Na samym końcu dorosłym podaje się alkohol jak np. Grappa albo Amaro. Do popicia zazwyczaj zamawia się wino albo wodę. Słodkie napoje nie mają swojego miejsca na włoskim stole. Włoskie śniadanie w restauracji to cappuccino i słodkie pieczywo w postaci rogalika. Czasami jest też jogurt, ale to w zasadzie tyle. I teraz ważna informacja do sosów na bazie ryb lub owoców morza nie zostanie podany ser a do pizzy sosów typu czosnkowy czy ostry, co najwyżej oliwę z oliwek. Kuchnia włoska ma swoje zasady, ale nie musisz się ich trzymać wystarczy zamówić coś z kuchni włoskiej z dostawą do domu i jeść w takiej kolejności, na jaką ma się ochotę.