Zaloguj się

Kult Gemuse Kebap. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Kult Gemuse Kebap – tym smakom trudno się oprzeć!

Kuchnia turecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie i jednocześnie jedną z najpopularniejszych. Kto nigdy nie jadł kebabu lub chałwy?! Chyba już nikt się taki nie uchował. Dzięki różnorodnym smakom każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie w kuchni tureckiej. Teraz można zamówić jedno lub więcej jej dań z restauracji Kult Gemuse Kebap korzystając z pomocy strony PizzaPortal.pl lub poprzez specjalną aplikację na smartfona.

 

Dzisiejsza Turcja to kiedyś imperium osmańskie, które sięgało wielu zakątków Europy a na wet Azji. Dlatego dzisiejsza kultura oraz kuchnia turecka czerpie z państw, które miała kiedyś we władaniu. Największe wpływy w kuchni widać ze strony Grecji oraz krajów orientu. Turcja ma dostęp do Morza Śródziemnego oraz czarnego, więc wiele jej potraw bazuje na kuchni śródziemnomorskiej. Obfituje ona w świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Chociaż mieszanina kilku kultur oraz kuchni może wydawać się skomplikowana to tureckie potrawy są tej tezy odwrotnością. Proste połączenie smaki i składników – tak lubią jadać Turcy. Świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej. Dzięki swojej prostocie kuchnia turecka rozpowszechniła się na całym świecie, czego najlepszym przykładem jest kebab. Jednak żeby w pełni poznać kuchnię turecką trzeba tam pojechać i spróbować lokalnych potraw, które występują w konkretnych regionach. Turcja to kraj, który posiada wszystko, jeżeli chodzi o produkty żywnościowe. Są tutaj pyszne warzywa i owoce, dobry dostęp do akwenów wodnych zapewnia ryby i owoce morza, w górach zaś wypasa się mnóstwo owiec, z których jest mięso, mleko oraz sery. Zanim jednak wybierzecie się na wycieczkę do Turcji warto jest skosztować ich kuchni we własnym domu. Można to zrobić zamawiając z restauracji Kult Gemuse Kebap z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Kult Gemuse Kebap – usiądź po turecku i zjedz obiad.

W Turcji zanim zaczniemy pałaszować główne danie, nasz obiad zaczynamy od przystawek zwanych meze. Najczęściej jest to jakaś sałatka na bazie świeżych warzyw, ale także ser zapiekany z warzywami oraz tureckie placki z farszem. Są ich dwa rodzaje: pide – duże i podłużne oraz mniejsze i cienkie – lahmucen. Później pora na zupę - çorba. Przyrządza się ją z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Tak jak u nas jedną z najpopularniejszych zup jest pomidorowa o nazwie – domates. W rejonach nadmorskich królują zupy rybne, jak balik oraz z zielonego groszku – bezelye. Czas na konkret, czyli danie główne. Zazwyczaj jest ono oparte głównie na mięsie, które serwowane jest w towarzystwie warzyw oraz ryżu. Dzielimy je na pilawy – oparte lub tylko z dodatkiem ryżu np.. ryż z pomidorami, czyli domatesi pilav czy acem pilavı czyli ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji. Oczywiście jedno danie biję resztę na głowę pod względem popularności, ale także smaku a jest nic innego jak kebab. W mniejszej formie je się go, jako przekąskę, ale jest też daniem głównym. Jego odmian i rodzajów jest mnóstwo, a kilku z nich możesz znaleźć w menu Kult Gemuse Kebap.

Kult Gemuse Kebap – słodkie, tureckie życie…

Gdy już nasyciliśmy swój głód meze i kebabem pora pobudzić nasz zmysły. Turcja znana jest z dobrze doprawionych potraw oraz swoich słodkości. Ciężko mówić o tureckiej kuchni bez wspominania o wyśmienitych deserach. Chociaż słodkości w Turcji jest wiele to wśród nich przoduje chałwa, która wytwarzana jest z masy sezamowej o różnych smakach. Jako dodatek do chałwy lub zupełnie oddzielnie serwuje się tam jeszcze orzechy, bakalie, miód oraz słodkie syropy, które trafiają do ciast i ciasteczek. Kolejny, po chałwie, kultowy deser to baklava, do której właśnie dodaje się wspomniany syrop, przez co jest bardzo słodka i kleista. Syropów używa się również do kandyzowania owoców takich jak np. małe jabłka oraz figi. Jak widać kuchnia turecka jest bardzo intensywna w swoim smaku i nieważne czy chodzi o przystawkę, drugie danie czy deser. Wytrawnie lub bardzo słodko to są dwie dominujące opcje, które przypadły do gustu również polakom. Przekonaj się sam i zamów z Kult Gemuse Kebap z dostawą do domu lub pracy.