Zaloguj się

Lawasz - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Lawasz – smaki z pogranicza kultur!

Restauracja Lawasz specjalizuje się w potrawach kuchni ormiańskiej, która wywodzi się z Armenii. Zalicza się ona do tradycji kuchni azjatyckiej i ma już ponad trzy tysiące lat. Jest to kuchnia pogranicza, co oznacza, iż jest ona bogata we własne tradycje jak i te należące do sąsiadów. Największe wpływy znajdziemy z kuchni greckiej oraz tureckiej. Swoją oryginalność kuchnia ormiańska zawdzięcza głównie wyjątkowym ziołom i przyprawom. Zapoznaj się ze zróżnicowanymi smakami kuchni ormiańskiej zamawiając z restauracji Lawasz poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Cechą charakterystyczną kuchni ormiańskiej jest jej pikantność. Jest tak za sprawą stosowania dużej ilości soli, pieprzu, czosnku, papryki, bazylii, kolendry, kminku itp. Tak przyprawione potrawy nie tylko lepiej smakują, ale są też po prostu zdrowsze. Kuchnia ormiańska wymaga dużo wysiłku i jest czasochłonna gdyż dużą wagę przykłada się do kolejności przygotowywania potraw. Najbardziej chodzi o kolejność przyprawiania dań. Najbardziej widoczne jest w wyrobach cukierniczych, potrawach mlecznych oraz zupach z dodatkiem mielonego mięsa. Ormianie twierdzą, że ich kuchnia to poemat, w którym każda linijka ma swój aromat. Nie tylko w przygotowywaniu posiłków mieszkańcy Armenii są bardzo surowi, ale także w ich spożywaniu. Gdy przychodzi pora na posiłek, rzucają wszystko, co robią i zaspokajają swój głód. Tworzenie zapasów to kolejna cecha wyróżniająca Ormian na tle innych narodów. Potrawy są marynowane, solone, marynowane i konserwowane w celu długiego i przechowywania, np. na zimę. Takie przeciwdziałanie jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju, gdzie zima trwa kilka miesięcy a upały są rzadkością. Świeże i dopiero, co przygotowane potrawy z kuchni ormiańskiej zamówisz z restauracji Lawasz za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl.

Lawasz – tradycyjne lokale z tradycyjnym chlebem

Nazwa restauracji wywodzi się od tradycyjnego pieczywa ormiańskiego, wypiekanego w piecu zakopanym w ziemi, zwanym – tonir. Taki chleb może mieć długość do 1m i lekko poskręcany kształt. W tych częściach Armenii gdzie jest duże zalesienie, w piecu tonir pali się drewnem i dlatego pieczony tam lawasz swoim wyglądem może przypominać pieczywo używane do serwowania kebaba. Podobnie jak inne potrawy chleb lawasz również jest wypiekany na zapas. By przywrócić mu świeżość, po tym jak długo leżał i wysechł, należy skropić go wodą, zawinąć w serwetę i zostawić na pół godziny. Można go również spożywać w wersji suchej jak suchary. Piec tonir służy również do przygotowywanie innych potraw jak mięso, głównie z wołowiny i baraniny a także zupy i wywary. Na górnych paleniskach może piec szaszłyki. To właśnie wspomniany szaszłyk jest najbardziej tradycyjnym daniem, w szczególności w wersji – chorowac. Mięso na niego jest starannie wybierane, przyprawiane a następnie nadziewane na metalowy rożen. Rozsmakuj się w tradycyjnych potrawach kuchni ormiańskiej serwowanych w restauracji Lawasz.

Lawasz – duży wybór, mnóstwo smaków!

Ormiańska kuchnia obfituje w bardzo wiele potraw zaczynając od dań mięsnych, pieczywa, słodkich owocach oraz warzywach, które serwowane są osobno lub razem w sałatkach. Chociaż wszystko brzmi dość znajomo kuchnia ormiańska nieraz zaskoczy Was swoim smakiem. Należy ona jednak do trudniejszych w przygotowaniu, więc lepiej zostawić ją profesjonalistą jak kucharzom z restauracji, Lawasz. Nazwa restauracji Lawasz wywodzi się od tradycyjnego ormiańskie chlebka, który towarzyszy prawie każdej potrawie w Armenii. Menu Lawasz jest dobrym przykładem kulinarnego bogactwa kuchni ormiańskiej. Znajdziemy tam przystawki jak Blinczkyki z mięsem wołowym, zupę Spas z jogurtem i kaszą pęczak a także danie główne – Dolma, czyli gołąbki w liściach winogron. Egzotyka pełną gębą, więc nie czekaj tylko zamów, z Lawasz z dostawą do domu już teraz!