Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić z restauracji meksykańskiej z dostawą w Łodzi?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kuchnię meksykańską w Europie spopularyzowały amerykańskie sieci restauracji, które podawały ich wersję dań, nie do końca według oryginalnych receptur. Dokładna nazwa na tego rodzaju kuchnie to tex- mex. Połączenie składników z Meksyku z innowacyjnością amerykanów. Przepisy zostały zmienione, ponieważ oryginalne dania były zbyt ostre dla mieszkańców USA, więc aby złagodzić ich smak dodali lub odjęli jakiś składnik. W Meksyku dania też różnią się od siebie, ale jest spowodowane położeniem geograficznym bardziej niż nietolerancją jakichś smaków. Zanim wyjedziesz zrób sobie w domu niezły Meksyk i zamów z jednej z restauracji meksykańskich w Łodzi.

W Meksyku północnym pierwszą dużą kulinarną różnicą w stosunku do reszty kraju są tortille, które tutaj przygotowuje się z mąki pszennej wszędzie indziej używana jest mąka kukurydziana.  Jest to spowodowane duży urodzajem pszenicy w tym regionie. Tortille faszeruje się mięsem wołowym oraz fasolą. Najsłynniejsza a zarazem najprostsza tortilla nosi nazwę - burrito de machaca, czyli placek z dodatkiem wołowiny. Nie wymaga ona wielu składników a jest smaczna i sycąca. Potrawy w Meksyku północnym są proste i pożywne zazwyczaj przygotowywane w jednym garnku lub na grillu. Inne najbardziej znane dania regionalne to pajeta de membrillo - galaretka,  crema de queso – zupa z sera,  machaca con huevos – suszona wołowina z jajkami i gorditas, czyli placki z kukurydzy nadziewane serem, mięsem i marynowanymi warzywami. W tej kuchni spotyka się także duże ilości papryczek chili.  W restauracjach meksykańskich w Łodzi znajdziemy potrawy ze wszystkich regionów tego pięknego kraju. 

Centrum łączy kuchnie.

Centralny Meksyk łączy w sobie kuchnie różnych kontynentów. Wyczuwalne są wpływy Azji –głównie Indii, a także Europy. Tutaj życie skupia się głównie wokół targowisk, na których można kupić dosłownie wszystko. Soczyste owoce oraz warzywa w szczególności pomidory, które są intensywnie czerwone a także rozmaite gatunki fasoli, ryb i owoców morza. Prawie każde stoisko umożliwia spróbowania regionalnych potraw jak smażone ziemniaki lub pieczone żeberka wieprzowe. Dumą tego regionu jest sos mole poblano, w jego skład wchodzą liczne składniki:  migdały, orzechy arachidowe, kurczak, goździki, pasta sezamowa, cynamon i gorzka czekolada. Ta ostatnia jest często dodawana do dań w centralnym Meksyku w celu podbicia smaku potraw.

Kierunek – południe.

Kuchnia południa charakteryzuje się dużym bogactwem egzotycznych owoców, takich jak owoce guanabany lub mamei amerykańskiej, często dodawanej do sałatek i deserów. Meksyk południowy dzieli się na region gdzie ma swoje własne smaki. Tak, więc w regionie Yucatan królują smaki słodkie, natomiast w Oaxacan - potrawy pikantne, np. tamale, czyli smażone liście kukurydzy, w które zawinięty jest farsz z mięsa lub sera i pikantnego chilli. Oaxacan słynie też z sosu mole Oaxaqueno, który przypomina w smaku mole poblano, ale jest nieco słodszy, bo w jego skład wchodzą także banany. Inne słynne, meksykańskie sosy to niezastąpione guacamole, czyli pasta z awokado, którą dodaje się m.in. do tortilli, oraz salsa mexicana, przyrządzana z soczystych, słodkich pomidorów z dodatkiem ostrego chilli oraz kolendry. Sprawdź, jakie dania mają dla Ciebie przygotowane restauracje meksykańskie w Łodzi.