Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić śniadanie z dostawą w łodzi?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Jajecznica, smażone kiełbaski a może kanapki z wędliną lub tylko rogalik z dżemem i kawa? Co najczęściej wybierają na pierwszy posiłek łodzianie czy też Polacy ogólnie? Co jada się na śniadanie w innych krajach i jaka jest historia tego posiłku? Wszystkie odpowiedzi na te pytanie oraz inne znajdziecie w poniższym tekście. Po przeczytaniu zostaje Wam tylko zamówić śniadanie w Łodzi przez PizzaPortal a nam życzyć Wam smacznego!

Istnieje w Polsce stare przysłowie, które mówi: Rano jedz jak król, w południe jak książę, a wieczorem jak żebrak. Jak widać już od dawna śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. Pożywne śniadanie daje nam energie na cały dzień, tak, aby później już się nie objadać a co za tym idzie zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę. Spożywanie trzech posiłków dziennie to nie jest żaden nowoczesny wymysł już w starożytnym Rzymie jadano śniadanie, drugie śniadanie oraz obiad w formie wystawnej uczty. Dieta starożytnych rzymian Aż tak bardzo nie różniła się od naszej. Rano podawano tam chleb, mleko sery i owoce. Z jedną różnicą - tam do każdego posiłku serwowano wino nawet do śniadania! Słowo śniadanie w języku polskim pojawiło się około XIV wieku i pochodzi od czasownika – śniadać, czyli po prostu zjadać. Po jakimś czasie w użytku słowo to zawęziło swoje znaczenie jedynie do tego jednego porannego posiłku. Do dzisiaj śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek jednak nie zawsze mamy czas, aby zjeść je w odpowiedniej formie lub wcale go nie jemy. Zdarza się tak, że rano jemy tylko trochę by potem dojeść w pracy lub szkole. Drugie śniadanie jest wymysłem współczesnych zapracowanych ludzi, którzy nie mają czasu nacieszyć się rano dużym posiłkiem. Dopiero w weekend możemy sobie pozwolić na dłuższe posiedzenie przy stole z całą rodziną. Tylko wtedy można w pełni nacieszyć się porannymi smakołykami a sam posiłek urasta do rangi małej uczty.

Śniadanie w Łodzi zawsze jest odżywcze.

Należy jednak pamiętać, aby w porannym posiłku znalazły się wszystkie składniki odżywcze. Węglowodany, ale tylko te złożone np. z ciemnego pieczywa, białko, witaminy oraz wapń. Jeżeli chcemy dać z siebie wszystko danego dnia musimy pamiętać o zjedzeniu solidnego śniadania, ponieważ wpływa ono na naszą koncentrację. Nawet będąc na diecie powinny stosować się do tej zasady. Śniadanie wspomaga organizm do wydajniejszej pracy przynajmniej do czasu następnego posiłku. Bądź sprytniejszy od innych i zamów śniadanie z dostawą w Łodzi już teraz.

Śniadanie w Łodzi a śniadanie na świecie?

Obecnie w naszym kraju serwowane są bardziej zróżnicowane śniadania europejskie niż tradycyjne polskie dania. Zależnie czy mamy bardziej ochotę na wersję skromną czy bardziej obfitą wybieramy takie śniadanie z danego kraju, które najlepiej spełni nasze oczekiwania. Dobrym porównaniem w tej sytuacji jest śniadanie francuskie i angielskie. We Francji jada się lekko np. rogalika i kawę za to już w Anglii śniadanie jest obfite, bo zawiera jajka sadzone, smażone kiełbaski, tosty i fasolkę. W Polsce, na co dzień jadamy raczej śniadanie kontynentalne. W opcji ekspresowej jemy płatki, które można łatwo przygotować i szybko zjeść. Gdy jednak mamy trochę więcej czasu Nasze śniadanie przypomina już bardziej zestaw z restauracji. W skład, którego wchodzą jajecznica, bułki lub chleb pełnoziarnisty, masło, wędliny, twaróg, ser żółty oraz parówki. Do popicia zazwyczaj jest kawa lub herbata. Rzadko jednak, kiedy mamy czas na takie śniadanie. Wcześniej wspomniane śniadanie angielskie należy do najbardziej obfitych a co za tym idzie najbardziej kalorycznych. Jest tak za sprawą kilku smażonych potraw jedzonych z rana. Najpopularniejsze są jajka na bekonie, smażone kiełbaski, jajka sadzone oraz mięsa – white pudding i black pudding. Jako dodatek serwuje się również fasolkę w sosie pomidorowym, owsiankę, podsmażane grzyby oraz soki owocowe, a także ciepłe tosty. W Europie kontynentalnej a w szczególności w krajach śródziemnomorskich, klimat zmusza do jedzenia lżejszych posiłków z rana. We Włoszech, Francji czy też Hiszpanii na śniadanie podawane są soki, owoce, słodkie pieczywo oraz kawa i herbata. W krajach skandynawskich na śniadanie serwowane są jajka na miękko, ciepłe kiełbaski lub gorąca owsianka a nawet ryby. W Niemczech zaś zamiast ryb podawane są różne rodzaje wędlin np. szynka szwarcwaldzka, salami, boczek wszystko to z podawane jest z chlebem. Zamów jedno z powyższych śniadań z dowozem w Łodzi tylko przez PizzaPortal!