Zaloguj się

Marcelino - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Zamów z dowozem z Marcelino w Krakowie

Dążenie do doskonałości jest jednym elementów ludzkiej natury. Podobnie jak artyści, sportowcy, dziennikarze również osoby parające się trudną sztuka kulinarną dążą wszelkimi sposobami do stworzenia dzieła, które zapadnie w pamięć i spowoduje, że osoby zadowolone wrócą do ulubionego dania, lokalu czy szefa kuchni. Sposobów na stworzenia potraw mających podbić żołądki jest wiele. Niektórzy lubują się w wymyślaniu nowych potraw i niepowtarzalnych smaków. Staja się dzięki temu pionierami, jak ci, którzy podpijali Dziki Zachód, zdobywali najwyższe szczyty czy jako pierwsi docierali do biegunów. Inni eksperymentują z dotychczasowymi smakami, dodając nowe składniki i licząc, że taka odmiana przyniesie im popularność. Są też tacy, którzy mistrzostwa upatrują w ścisłym przestrzeganiu receptur, uznając, że nie ma potrzeby poprawiania tego co doskonałe. Ażeby uzyskać ten ostatni efekt należy używać składników o najwyższej jakości, nie zadowalając się namiastkami czy produktami o zbliżonych parametrach. Jeśli sprawa dotyczy potraw pochodzących z innych krajów, to optymalnym rozwiązaniem jest używanie składników pochodzących z tego właśnie państwa, a niekiedy nawet regionu. Wiele państw zastrzega sobie nawet charakterystyczne nazwy (np. oscypek) wymagając, aby przy ich produkcji ściśle przestrzegano receptury i  technologii wytwarzania.

Błyskawiczna dostawa z Marceliono

Nazwa lokali Marcelino nawiązuje bezpośrednio do  książki i filmu nakręconego na jej podstawie, czyli „Marcelino, chleb i wino”. Nota bene, film doczekał się trzech remake’ów, nakręconych m.in. w Meksyku i na Filipinach. Ich bohater, to chłopiec, który kradnie żywność by nakarmić głodnego. Właśnie zaspokojenie głodu uznać należy za główny cel przyświecający twórcom restauracji. Aby zrobić to w możliwie krótkim czasie należy mieć nie tylko sprawnych kucharzy, ale także kierowców odznaczających się nie mniejszą sprawnością. O ile dostawa w godzinach nocnych jest znacznie ułatwiona, to w ciągu dnia trzeba wykazać się znakomitą znajomością tras dojazdowych. Trzeba przyznać, że z tego zadania dostawcy wywiązują się znakomicie. Jeśli chodzi o wartości kulinarne, to warto dodać, że sieć Marcelino posiada certyfikat Italia 2017, który potwierdza stuprocentową włoską  jakość. Warto zatem bliżej przyjrzeć się ofercie, z której mogą skorzystać zamawiający. Wśród oferowanych sałatek znajdziemy wersję Cezar, z grillowanym kurczakiem, sałata rzymską, bekonem, anchois, sosem aioli i grzankami faccacia. Dostępna jest też sałatka z kozim serem smażonym oraz Caprese z mozzarellą Bufala.

Obfite menu w Marcelino

Jednymi z popularniejszych zup włoskich są krem pomidorowy i minestore (cukinia, seler naciowy, suszony pomidor, szałwia, białe wino i parmezan). Zróżnicowane są propozycje makaronów. Poczynając od pikantnego tagliatelle (także w zestawie z Coca-Colą), przez spaghetti con pollo lub Carbonara, a na linguine ai gamberi (z krewetkami) kończąc. Miłośnicy wołowiny docenią na pewno wołowe pastrami w wersji Classic i Reuben. Połączenie kuchni amerykańskiej i włoskiej odnajdziemy wśród burgerów. Można wybrać pomiędzy klasycznym burgerem i burgerem włoskim (bułka, mięso wołowe, bekon, mozzarella, rukola, pomidory suszone, kapary i sos). Trudno wyobrazić sobie włoski lokal bez pizzy. W każdym jej wariancie znajdziemy sos z oryginalnych włoskich pomidorówz dodatkiem czosnku, bazylii i oregano. Dania główne, to wołowina w czerwonym winie z warzywami i ziemniakami oraz pierś kurczaka z pieczonymi ziemniakami i mixem sałat. O ostatecznym smaku potrawy decydują tez sosy. Można wybrać pomiędzy pomidorowym, pomidorowym pikantnym i chimichurri. Osobną kategorię stanowią zestawy z napojem. Może ona zostać dodana do zupy, pizzy lub deseru (tiramisu). Warto dodać, że w weekendy zamówienia mogą być składane prawie do godziny piątej rano.