Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Chcesz zamówić pierogi z dostawą w Olsztynie?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Co znajdziemy w pierogarni w Olsztynie?

Prawdopodobnie każdy z nas bezdyskusyjnie uznaje pierogi za potrawę typowo polską. Oczywiście, we współczesnych książkach kucharskich oraz w kartach dań wielu lokali gastronomicznych bez problemu znajdziemy różne rodzaje pierogów. Jeśli jednak sięgać wstecz, to okaże się, że nie jest to nasz narodowy pomysł na jedno z popularnych dań. Za twórców pierogów uchodzą Chińczycy, gdzie do dziś dnia popularne są pierożki wonton, jiaozi i guotie. Do Polski przywędrowały w XIII wieku poprzez ziemie wschodnie. Przepisy na nie odnajdziemy w najstarszych książkach kucharskich. Od nas z kolei powędrowały na zachód Europy, a współcześnie nie ma kontynentu, na którym nie cieszyłyby się popularnością. Większość z nas spotkała się z terminami takimi jak kołduny, pielmieni, knysze, kibiny, tortellini, ravioli czy wareniki. Popularność tego dania w kuchni wschodnioeuropejskiej, włoskiej, meksykańskiej, żydowskiej i azjatyckiej dowodzi, że pierogi zrobiły karierę porównywalną do najbardziej rozpowszechnionych potraw. Jeśli dołożymy do tego różnorodność ciasta, z którego są przygotowywane, jeszcze większe zróżnicowanie nadzienia i farszu, a także kilka sposobów ich obróbki termicznej, to otrzymamy kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset różnego rodzaju pierogów.

Jakie pierogi na wynos są najsmaczniejsze?

Pierogi można gotować w wodzie lub na parze, piec w piecu, smażyć bądź grillować. Wyrobienie ciasta jest możliwe praktycznie z każdego rodzaju mąki, a kształt może być efektem fantazji przygotowującego. Podobnie sprawa wygląda z ich wielkością. Najmniejsze wielkością są uszka podawane najczęściej z czerwonym barszczem. Większe są kołduny (oryginalne litewskie robi się z surowej baraniny zmieszanej z łojem i przyprawami), klasyczne pierogi, a za największy uchodzi pieróg biłgorajski, który waży ponad kilogram. W Polsce najczęściej spotyka się pierogi gotowane, choć znajdziemy też przepisy na wersje pieczoną lub smażoną w oleju. Kuchnie poszczególnych krajów dorobiły się najczęściej jakiejś formy pieroga, z charakterystycznym dla siebie nadzieniem. W Anglii popularnością cieszy się pieczony pieróg kornwalijski z wołowiną i warzywami. Czesi szczycą się pierogami ziemniaczanymi z powidłami. Finowie preferują otwarte pierogi z nadzieniem ziemniaczanym lub ryżowym. Hiszpanie nadziewają go warzywami bądź serem, a następnie smażą. Grecy przyrządzają je z ciasta francuskiego, a w środku znajdziemy nadzienie serowo-jajeczne. Gruzini wypełniają kołduny zupą. W Korei spotkamy pierogi z mięsem, tofu, imbirem oraz czosnkiem. Tatarskie kibiny robione są z ciasta drożdżowego z farszem z baraniny. Uzbecy formują z ciasta stożki i nadziewają dynią z przyprawami. W kuchni żydowskiej nadzienie stanowi wątróbka wołowa.

Mazurskie kibiny dla olsztynian

Aby przygotować pierogi potrzeba jednak czasu, co powoduje, że coraz większą popularnością cieszy się możliwość zamówienia pierogów z dowozem. Dużą renomą cieszą się u nas pierogi ruskie. Popularność zdobyły na terenie Rusi (czyli wschodniej części dzisiejszej Ukrainy) i w Polsce. Tak samo popularne są pierogi z kapustą i grzybami, bez których ciężko sobie wyobrazić wigilijny stół. Spośród innych rodzajów pierogów na dowóz wypada wymienić te nadziewane grzybami, kapustą świeżą, kapustą świeżą i serem, z owocami, z powidłami i z serem. Gdzieniegdzie można spotkać pierogi nadziewane soczewicą i warzywami, z brokułami, z papryką i oscypkami, z łososiem i pomidorami. W Olsztynie spodziewać się można mazurskich kibinów, gdzie do nadzienia używa się białej kiełbasy, białka, pieprzu i majeranku. Od inwencji kucharza tak naprawdę zależy, jaki rodzaj ciasta i farszu znajdzie się w przygotowanych pierogach. A lista ta wcale nie musi być uznana za zamkniętą. Pierogi w Olsztynie zamówić można w sporej liczbie lokali. Zachęcamy do zrobienia tego przez nasz portal np. w Horyzont Cafe czy w Milano Żeromskiego. W chwili obecnej dostawa pierogów możliwa jest pomiędzy godziną dziesiątą rano, a pół do dziewiątej wieczorem.