Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Pełen Brzuszek Łódź

Wpisz adres i znajdź restaurację w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pełen Brzuszek w Łodzi – tak się robi pizzę!

To włoskie danie ma tyle wersji ile ludzi je przygotowuje. Może być z mięsem, owocami morza albo dla wegetarian tylko z warzywami. Choć wywodzi się z Italii, każdy kraj ma jej wersję ze swoimi dodatkami. Jedna rzecz jest jednak niezmienna – pyszny smak. Można ją próbować robić w domu i czasem nawet uda się przygotować naprawdę smaczną jednak nic nie zastąpi pizzy przygotowanej przez profesjonalistę, upieczonej we włoskim piecu. Pełen Brzuszek w Łodzi wyrabia pizzę według tradycyjnych włoskich receptur, dzięki czemu od lat utrzymuje najwyższy poziom i przyciąga coraz więcej klientów.  

 

Każdy zapytany, z czego składa się pizza w Kielcach powie: ciasto, sos, ser i dodatki. Wszystko się zgadza jednak proces powstawania pizzy jest odrobinę bardziej skomplikowany. Dlaczego obrzeże pizzy jest chrupiące a środek miękki i ciągnący? Ile czasu musi spędzić w piecu, aby wyszła idealna? Jaki jest skład ciasta? Z jakich pomidorów powstaje najlepszy sos do pizzy? Pora rozwiać wszystkie te wątpliwości! Każdy mistrz pizzy, we Włoszech a także w pizzeriach w Kielcach, znany pod nazwą – pizzaiolo, zanim wyjdzie do domu po ciężkim dniu pracy, przygotowuje ciasto na następny dzień. W pizzerii, a szczególnie w tej popularnej gdzie trzeba wydać klientom kilka placków w ciągu pięciu minut do wyrabiania ciasta używa się maszyny. Wyrób ciasta zawsze zaczyna się od wlania zimnej wody oraz wrzucenia drożdży. Następnie dodaje się około pięć kilogramów mąki. Gdy maszyna już powolnie mieszą całą masę, dosypuje się sól. Teraz nadszedł odpowiedni moment by dodać resztę mąki. Przy takiej ilości wody w sumie daję się około szesnastu kilogramów maki. Jeżeli zaczyn nie tworzy jednej masy należy wrócić do korzeni i przerzucić ciasto rękami. Gotowe ciasto na pizze po wyciągnięciu z maszyny powinno być gładkie, elastyczne i ciągnące tak, aby podczas podrzucania placków nad głową ciasto nie rozleciało się. Teraz zostaje już tylko podzielić ciasto na niewielkie kulki i zostawić na noc. Tak właśnie powstaje ciasto na pizzę w Pełen Brzuszek w Łodzi.

Pełen Brzuszek w Łodzi – już prawie gotowe…

Na drugi dzień, gdy kuleczki z ciasta już trochę podrosły można brać się do formowania koła. Teraz zaczyna się pokaz umiejętności pizzermana. Wprawne dłonie rozbijają kulkę na blacie i zaczynają w dość szybkim tempie formować koło. Trzeba to zrobić szybko, aby okrąg był równy. Gdy średnica jest taka jak chcieliśmy można już smarować ciasto sosem. Dla Włochów ważne jest, z jakich pomidorów on powstaje. Zazwyczaj są to pomidory lokalne jak np. San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza. Jednak w Polsce zazwyczaj używa się wybrane i sprawdzone marki już obranych pomidorów z puszki. Przeciera się je na sicie a następnie nieco doprawia. Pomidory muszą być dobrej, jakości bo gdyby były, chociaż odrobinę mdłe albo gorzkie popsują cały smak pizzy. Jeżeli chodzi o składniki to czasem im mniej tym lepiej. Pizza z Pełen Brzuszek w Łodzi z dostawą jest idealnie skomponowana, więc nie czekaj i zamów ją przez stronę PizzaPortal.pl. Zresztą taką filozofię wyznają włosi. Ich ulubioną pizzą jest Margherita, która jest również najtańsza. Składniki ułożone to pora na pieczenie. W dobrze nagrzanym piecu pizzy wystarczą dwie minuty by była idealnie wypieczona. W domowych warunkach ciężko uzyskać takie efekty, ale, od czego jest zamawianie pizzy z dostawą z Pełen Brzuszek w Łodzi? 

Pełen Brzuszek w Łodzi – menu pełne przysmaków

Restauracja Pełen Brzuszek w Łodzi wie jak zaspokoić wszystkie potrzeby wielbicieli pizzy. Dzięki bardzo rozbudowanemu menu, każdy powinien znaleźć tam coś dla siebie. Szybki wybór powinna ułatwić dobra kategoryzacja pizzy oraz innych dań. Sama pizza ma aż sześć sekcji. Pierwsza z nich to pizza tradycyjna gdzie znajdziemy takie klasyki jak Margherita, Capricciosa czy też Neapolitana. Zaraz za nią ustawiły się pizze wegetariański, które są równie pyszne, a także tak samo sycące. Pizza z odpowiednią kombinacją warzyw może zaskoczyć swoim smakiem nawet tych najbardziej zatwardziałych jej przeciwników. Oczywiście pizza wegetariańska nie oznacza jedynie warzyw, to również takie pozycje jak Cztery sery z serem pleśniowym, sałatkowym, mozzarellą oraz cheddarem. Ciągnącego się sera nigdy za dużo! Kolejne dwie sekcje to pizzę owocowe z tym, że jedne owoce są z morza a drugie z drzewa. Obie równie pyszne i interesujące. Pizza na bogato oraz Włoska to kategorie dla bardziej wymagających klientów, którzy lubią nietypowe dodatki oraz dobrze się najeść. Poza tym w menu Pełen Brzuszek w Łodzi są dania obiadowe, sałatki, zapiekanki a nawet lasagnia. Wejdź na PizzaPortal i zamów z Pełen Brzuszek w Łodzi już teraz!