Zaloguj się

Pizzeria DaAntonio. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pizzeria DaAntonio – pora na coś słodkiego!

Sycylia jest kojarzona najczęściej z filmem „Ojciec Chrzestny” i co za tym idzie, mafią. Jednak życie na tej wyspie nie jest takie gorzkie jak się wydaje. W sumie to jest całkiem słodkie dzięki wyjątkowemu deserowi, który jest najlepszą wizytówką Sycylii. Chodzi o cannolo siciliano, są to rurki z kruchego ciasta nadziewane kremem na bazie sera ricotty. Zanim jednak weźmiecie się za deser, skuście się na włoski obiad, który możecie zamówić z Pizzeria DaAntonio poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Cannolo mają nie tylko wyjątkowy smak, ale także długą historię. Będąc na Sycylii ten deser jest obowiązkowym punktem programu, tylko wtedy pobyt będzie kompletny. Jak to często bywa w przypadku włoskich potraw ich pochodzenie jest owiane tajemnicą i ma, co najmniej kilka wersji jak powstały. Z cannolo nie jest inaczej. Jako pierwszy podobno pisał o nim Cyceron w ten sposób - „Tubus farinarius dulcissimo edulio ex lacte fartus”, co znaczy - cylindryczny smaczny deser na bazie mąki jadany z mlecznym nadzieniem. Nie ma pewności, że jest to opis, cannolo, chociaż większość się zgadza. Na temat cannolo krążą również legendy. A konkretnie chodzi o to jak powstało. Jedna z nich mówi, iż ten słodki przysmak wymyśliły mieszkanki haremu w Caltanissetcie, w czasach jak było to jeszcze miasto arabskie, zwane – Qalat – El – Nissa. Kobiety w oczekiwaniu na swojego władcę z nudów wymyślały przepisy na desery. Jednym z ich największych dokonań miało być cannolo, choć niektórzy twierdzą, że kształtem przypominało ono wówczas banana, a w jego skład wchodziły też miód i migdały. Kolejna wersja powstania cannolo mówi, iż rzeczywiście powstało ono w miejscowości Caltanissetta, ale nie w haremie a w… klasztorze, gdzie siostrzyczki miały połączyć tradycyjny rzymski deser z jego arabską odmianą.  Niektórzy historycy twierdzą, że obie historie mogą być prawdziwe, gdyż po wejściu na Sycylię chrześcijaństwa wiele mieszkanek haremu przeszło na ta religie i przeniosło się właśnie do klasztorów. Historia cannolo jest zawiła w przeciwieństwie do menu Pizzeria DaAntonio, w którym wszystko jest jasne i szybko zamówisz swoje ulubione potrawy.

Pizzeria DaAntonio – słodkie sushi

Cannolo swoją nazwę zawdzięcza trzcinom rzecznym, które rolowano w rurkę a potem zawijano na nich ciasto by uzyskać charakterystyczny kształt. Cannolo to również nazwa loków, które mają małe dzieci. Pierwsza definicja tego deseru pochodzi ze słownika sycylijsko-włosko-łacińskiego, który ukazał się w 1751 roku i brzmiała – delikatne ciastko wyrabiane w kształcie rurki wypełnione białym nadzieniem. Co ciekawe cannolo tradycyjnie serwowany był podczas karnawału, jednak jego pyszny smak zyskał taką sławę, że zaczęto podawać je przez cały rok. Obecnie można je dostać w każdej sycylijskiej cukierni. Największa popularność zyskało cannolo z dodatkiem czekolady, która zmieniała jego kolor oraz smak. Taką wersję serwuje się w okolicach Palermo oraz Messyny. Włoska kuchnia posiada szeroki wachlarz potraw na każdy posiłek. Desery nie są wyjątkiem. Jednak to obiady obfitują w największy wybór dań. Zdecyduj, co dzisiaj zjesz z włoskiej kuchni a potem zamów to z Pizzeria DaAntonio z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria DaAntonio – łatwiejsze niż myślisz!

Przepis na cannolo jest dość prosty. Ciasto nazywane scorzo, czyli skórką składa się z mąki, wina, cukru oraz smalcu. Gdy już wszystkie składniki są dobrze wymieszane i tworzą jedną masę, nawija się je na specjalne rurki a potem smaży w pełnym tłuszczu, najlepiej w smalcu. Gdy cannolo są jeszcze gorące wypełnia się odcedzoną ricottą z owczego mleka z dodatkiem cukru. To dzięki temu serowi deser ten jest tak wyjątkowy. Ponoć najlepsze cannolo powstają w Palermo, którego mieszkańcy twierdzą, że jest tak dzięki najbardziej zielonej trawie, którą jedzą owce i krowy a potem z ich mleka powstaje delikatna ricotta. Klasycznie cannolo ozdabia się na końcach pistacjami, orzechami, kandyzowanymi owocami albo kawałkami czekolady. Na końcu posypuje się cała rurkę cukrem pudrem i cannolo gotowe. Ciastko należy zjeść szybko by wilgoć z sera nie zmiękczyła rurki. Pizzę z Pizzeria DaAntonio też zjesz szybko, ale nie, dlatego, że może się rozpaść po prostu jest taka pyszna. Zamów z Pizzeria DaAntonio z dostawą do domu i ciesz się smakiem swojego ulubionego placka.