Zaloguj się

Pizzeria di Como. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pizzeria di Como – biały smakuje kremowo!

Włoska kuchnia to wiele wspaniałych potraw, oryginalne smaki oraz proste receptury w jednym. Dzięki pizzy, która króluje niepodzielnie wśród finger food, jest znana na całym świecie. Z kolei na samej pizzy to mozzarella jest tym składnikiem, który nadaje charakteru całemu daniu. Mozzarella jest zresztą bazą dla wielu włoskich potraw. W ogóle, włoskie sery to kwintesencja kuchni ze słonecznej Italii.  Jednak to mozzarella ma najwięcej zwolenników, którzy mieszkają nie tylko we Włoszech. Spróbuj wybornej mozzarelli na pizzach z Pizzeria di Como, zamawiając ją poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Mozzarella wzięła swoją nazwę od innego włoskiego słowa – mozzatura, które to opisuje proces jej wytwarzania, a dokładnie chodzi o odcinanie kawałków sera, tak by powstało wiele mniejszych cząstek. Ciężko wyobrazić sobie bardziej włoski produkt od mozzarelli jednak nie jest on w kuchni tego kraju od zawsze. Ten biały, miękki ser wywodzi się z Aversy, która jest położona w regionie Kampanii. Pierwsze wzmianki o mozzarelli pojawiły się w 1570 roku w tekście Bartolomea Scappiego, w którym wymieniał sery podawane do papieskiego stołu. Inne źródła mówią, iż było to znacznie wcześniej, bo już w XII wieku, w tekście opisującym poczęstunek dla pielgrzymów w Kapui. Serwowano im wtedy kanapki chleba i mozzy, którą wielu uważa za mozzarellę. Wiadomo na pewno, że zanim mozzarella dotarła do Rzymu, była już dobrze znana i często spotykana w regionie Marche. Jej masowa produkcja rozpoczęła się w południowych Włoszech a potem stopniowo na całym świecie. Jednak ta najbardziej znana - mozzarella di bufala sampana pochodzi z Kampanii. Zamów swój ulubiony placek lub inne danie z menu Pizzeria di Como, poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria di Como – zwycięski skład!

Klasyczna mozzarella wytwarzana jest ze świeżego, bawolego mleka. Jednak nie jest ono łatwo dostępne w innych państwach, więc zaczęto zastępować je bardziej popularnym, mlekiem krowim. Wtedy nazywa się ona – mozzarella fior di latte. Czasami wykorzystuje się także mleko owcze – mozzarella pecorella. Ta jej wersja jest bardzo popularna na Sardynii, w Lazio i Abruzzo. Mozzarella objęta jest unijnym znakiem Tradycyjnej Specjalności, który gwarantuje oryginalność składu i sposobu produkcji. Nie jest tam jednak wymienione konkretne mleko, więc mozzarella na bazie każdego mleka nadal pozostanie oryginalna. Skoro mowa już o procesie produkcji to jest on równie ważny, co użyte do niego produkty. Nosi on nazwę pasta filata. Polega on na wyrabianiu sera w gorącej wodzie, czemu później ser zawdzięcza włóknistą strukturę. Podczas tego procesu niezwykle ważne jest utrzymanie odpowiednio wysokiej temperatury wody, w której wyrabiany jest ser. Gdy będzie ona za niska ser po prostu się nie uda. Wystarczy jednak zadbać o kilka szczegółów oraz odrobina cierpliwości by powstała przepyszna, mozzarella. Gdy jesteś głodny cierpliwość to ostatnia rzecz, jaką masz w głowie. Na szczęście jest Pizzeria di Como z dostawą do domu, więc w szybko i łatwo uporasz się z głodem.

Pizzeria di Como – cover mozzarelli.

Nie wszędzie na świecie trzymają się zasad wyrabiania mozzarelli, a gdzieniegdzie nawet jej nie przypomina z wyglądu ani smaku. Jednym z takich miejsc są Stany Zjednoczone, gdzie można spotkać produkt o nazwie mozzarella, który jest po prostu zwykłym żółtym, tartym serem. Co prawda ciągnie się on po rozpuszczeniu, ale ma niewiele wspólnego z oryginalnym włoskim produktem. Innym ciekawym rodzajem mozzarelli, który tylko z wyglądu jest inny niż ta włoska to jej Indonezyjska kuzynka, która jest… czarna. Swój kolor zawdzięcza aktywnemu węglowi, który jest w jej składzie. Można ją znaleźć w stolicy kraju – Dżakarcie. Podobno świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i oczywiście do pizzy, gdyż smakuje identycznie, co włoski oryginał. Wiadomo już jak mozzarella powstaje i jaka jest jej historia, więc pora na konsumpcję. Ser najlepszej, jakości znajdziecie w potrawach w lokalu Pizzeria di Como, a zamówicie je poprzez stronę PizzaPortal.pl.