Zaloguj się

Pizzeria u Dziadka. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pizzeria u Dziadka – zapieczone z pasją!

Włoska kuchnia nie traci na popularności już od wielu lat. Pizza króluje we wszystkich rankingach jedzenia zamawianego online a nowe restauracje podające tylko makarony z sosami wyrastają jak grzyby po deszczu. Coraz częściej próbujemy również swoich sił w przygotowaniu włoskich potraw. Pieczemy własne pizze, a Ci bardziej odważni wyrabiają nawet swój własny makaron. Jest jednak danie, które chętnie jemy, gdy ktoś nam je przygotuje a już mniej mamy ochotę by przygotować je w domu. Mowa tutaj, o lasagne, które również jest jedną z wizytówek kuchni włoskiej. Jaka jest historia tego dania i o czym należy pamiętać przygotowując ją w domu dowiecie się z poniższego tekstu. Zanim zabierzecie się za gotowanie spróbujecie już gotowej lasagne lub innej włoskie potrawy z Pizzeria u Dziadka, której zamówicie poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Lasagne jest kojarzona zawsze z Włochami, chociaż niektóre zapiski historyczne twierdzą inaczej. Być może lasagne pochodzi z Grecji, o której pierwsze wzmianki pojawiły się już 2000 lat temu, w starożytności. Na początku danie to nosiło nazwę, – lagne, które tak zasmakowało rzymskim pisarzom, Cyceronowi i Horacemu, że aż postanowili o nim wspomnieć w swoich dziełach. w oryginalnej wersji szerokie płaty makaronu były przełożone cieciorką i porem. Taka lasagne, jaką znamy dzisiaj pojawiła się dopiero w XIV wieku. Wtedy to właśnie do przepisu dołączyły ser oraz przyprawy. Na przestrzeni lat lasagne była zmieniana i modyfikowana. Jedne składniki dodawano inne ujmowano. Jednak dwie najbardziej znane wersje, które przetrwały to: bolońska i neapolitańska. Różnią się one głównie sosem. W wersji bolońskiej, jest nam bliżej znana. To właśnie nią się zazwyczaj zajadamy. W bolońskiej najważniejsze jest mięso z dodatkiem pomidorów, włoszczyzny. Neapolitańska jest skromniejsza, gdyż mięso jest zastąpione tutaj czosnkiem oraz aromatycznymi ziołami jak tymianek, oregano i bazylia. Nabrałeś ochoty na włoską kuchnię? Zamów jedno z jej dań z Pizzeria u Dziadka z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria u Dziadka – makaronowy przekładaniec idzie w świat.

Gdy kuchnia włoska stała się popularna, podobnie stało się z lasagne, którą zaczęto przygotowywać w innych krajach dodając zawsze coś z lokalnej kuchni. W ten sposób powstało mnóstwo wersji lasagne. Do dzisiaj największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych. Uwielbienie dla lasagne wzrosło w USA, gdy powstała serial animowany o kocie Garfieldzie, który zajadał się nią całymi dniami. Poza dwoma klasycznymi wersjami lasagne jeszcze jedna jej wariacja stała się popularna, a konkretnie z dodatkiem łososia i szpinaku. Tak jest zazwyczaj, że klasyka prowadzi do powstania nowych wersji dania, w przypadku lasagne nie mogło być inaczej. Jak dowodzą etymolodzy, lasagne ma też swoich kuzynów w Polsce. Słowo „łazanki” ściśle wiąże się z włoskim – lasagne. Bliżej nam do Włochów niż się nam wydawało. Sprawdź menu Pizzeria u Dziadka, a na pewno znajdziesz tam coś dla siebie. Teraz zamawianie jest prostsze niż kiedykolwiek, wystarczy wejść na stronę PizzaPortal.pl, kilka kliknięć i gotowe!

Pizzeria u Dziadka – zrób to sam!

Lasagne uważana jest za jedno z trudniejszych włoskich potraw do przygotowania. Każdy chciałby powtórzyć jej oryginalny smak, ale nie wiadomo, które zioła wybrać, jak dobrać proporcje a także jak zabrać się za przekładanie!? Wystarczy jednak poznać kilka zasada by nasza lasagne za każdym razem wyszła przepyszna.

 

·         Gotować makaron przed pieczeniem czy nie? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od naszego gustu i czy wolimy delikatniejszy makaron, jeżeli tak to wystarczy przed zapiekaniem wrzucić płaty makaronu na wrzątek dosłownie na 2-3 minuty.

·         Ci, co nie chcą gotować wcześniej makaronu muszą pamiętać by nałożyć więcej gorącego sosu na suche płaty, wówczas wchłonie on więcej sosu.

·         Sos musi być gęsty, co pomoże makaronowej części dania ugotować się a potem zapobiegnie rozpadaniu się całości.

·         Starty ser najlepiej jest dodać dopiero na ostatnie 10 minut pieczenia, dzięki temu nie wysuszy się i nie spali.

·         Ograniczmy się do 3 warstw, gdyż więcej może się nierówno upiec.

 

Jak widać można w łatwy sposób przygotować to pyszne danie samemu w domu, wystarczy pamiętać o kliku rzeczach. Można również zamówić lasagne lub inny włoski przysmak z Pizzeria u Dziadka poprzez stronę PizzaPortal.pl.