Zaloguj się

Pizzeria K-2. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pizzeria K-2 – włoska pasta i basta!

Włoska kuchnia dla polaków to głównie pizza, ale nie samym plackiem człowiek żyje. gdy już zamieniamy pizze na inne włoskie danie zazwyczaj jest to spaghetti bolognese, którego przepis często zmieniamy dopasowując je do własnego gustu. Warto, więc spróbować innego włoskiego dania a dokładniej pasty alla Carbonara, którą można przygotować w domu w oryginalnej wersji lub w łatwy sposób zamówić przez Internet. Pizzeria K-2 serwuje wiele włoskich potraw, które przyjadą do Ciebie do domu, gdy zamówisz je poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Większość włoskich potraw ma wielowiekową historię, w której pojawiają się nawet królowe, jednak w przypadku pasty alla Carbonara szczegóły jej powstania nie są do końca jasne. Potrawa ta najprawdopodobniej narodziła się w Lacjum, a jej nazwa wiąże się ze słowem – carbonaro, czyli węglarz. Jedna z legend głosi, iż to właśnie wspomniany węglarz otworzył w Rzymie, w latach 40 XX wieku, gospodę, gdzie w menu pojawiło się to danie, które nazwał na cześć swojej poprzedniej pracy. Jest to tylko jedna z teorii, gdyż kolejna głosi, iż makaron Carbonara to inna wersja dania o nazwie – cacio e ova, czyli makaronu z serem i jajkiem, która była bardzo popularna w Abruzji i Lacjum. W tym wariancie „wynalazcami” mieli być drwale, którzy zapuszczali się w Apeniny, żeby zrobić z drewna węgiel (carbonaro). To oni jako pierwsi mieli dodać do potrawy mięso w postaci policzków wieprzowych. O współczesnej carbonarze z jajkiem i bekonem wspomina się dopiero po koniec II wojny światowej, kiedy to do Włoszech przybyli amerykańscy żołnierze. I to im przypisuje się powstanie carbonary w tej wersji jaką znamy. Młodzi żołnierze tęskniący za domowym jedzeniem wymieszali składniki z typowego amerykańskiego śniadania, bekon i jajka z dostępnym włoskim makaronem i tak oto miała powstać Carbonara. Który z legend mówi prawdę już chyba nigdy się nie dowiemy. Zamiast dociekać skąd wzięła się rzeczona pasta lepiej jest zamówić ją lub inne włoskie danie z menu Pizzeria K-2 poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria K-2 – przepis idealny!

Nie trzeba jechać do Włoszech lub nawet iść do włoskiej restauracji, żeby zjeść carbonarę. Większość lokali podejmuje się serowania tego dania, jedni z lepszym inni z gorszym skutkiem. Jest to danie proste lecz trzeba użyć odpowiednich składników oraz przygotować składniki w dobrej kolejności. Nie zapominajmy też by skorzystać z tradycyjnego włoskiego przepisu skoro chcemy zjeść prawdziwą carbonarę. Jeżeli chodzi o dodatek mięsny to we Włoszech cały czas trwa spór czy do carbonary powinien trafić boczek czy policzki wieprzowe. Niezależnie co trafi do naszego dania mięso najpierw trzeba drobno pokroić a potem podsmażyć na patelni, aż stanie się kruche. Teraz pora na jajka a właściwie na same żółtka. Białka zostawmy do czegoś innego, gdyż do carbonary po prostu nie pasują. Nie jest to jednak smakowe widzimisie Włochów. Gdybyśmy dodali całe jajko, białko z niego by się szybko ścięło i zamiast pysznej pasty otrzymalibyśmy zwykłą jajecznicę z makaronem. Tak, więc dodajemy same żółtka w porcji – jedno na osobę.  W tradycyjnych przepisach należy je wlać do je miski, rozbełtać i dodać starty ser pecorino, sól i pieprz. Na tym etapie można także wsypać podpieczone na oliwie z oliwek mięso. Jeżeli nie mamy możliwości dodania sera pecorino dopuszczalny jest również parmezan. Dobrze zgrane składniki, to motto Pizzeria K-2, z której zamówisz z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria K-2 – makaron i coś do smaku.

Sos z żółtek i sera już jest, mięso jeszcze skwierczy, więc pora dodać do tego wszystkiego makaron. Tylko, jaki? Większość Włochów używa spaghetti, ale inne długie też się sprawdzą jak np. bucatini, tonnarelli, linguini, fettuccine. Gdy już zdecydujemy się na rodzaj makaronu, należy go potem ugotować al dente w posolonej wodzie. Ważne jest żeby przy odcedzaniu nie wylać całej wody z garnka, gdyż odrobina będzie nam potrzebna później. Gotowy makaron dodajemy do miski z sosem i mięsem oraz wlewamy odrobiny zostawionej wcześniej wody z garnka. Trzeba dobrze wszystko wymieszać potem dodać jeszcze odrobinę sera pecorino i szczyptę pieprzu i nasza pasta alla Carbonara jest już gotowa. Śmietana, czosnek i cebula, która niektórzy restauratorzy z uporem dodają do tego dani nie są częścią oryginalnego przepisu, a więc nie są mile widziane. Jeszcze, jeżeli chodzi o ząbek czosnku czy mały kawałek cebuli włosi nie są aż tak rygorystyczni i dopuściliby do niewielkiej aberracji oryginalnego przepisu, ale kategorycznie zabraniają dodawania do carbonary śmietanki, która psuje całą konsystencję dania. Jak widać makaron Carbonara można przygotować samemu w domu, lecz wyjdzie on tylko wtedy, gdy zastosujemy się do powyższych zasad. Ten makron czy też inne włoskie dania można zamówić z Pizzeria K-2 z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.