Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Pizzeria Palermo. Zamów z dostawą!

Wpisz adres i znajdź Pizzerię Palermo w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pizzeria Palermo – pizza z ciekawostkami!

Skąd w USA tyle rodzajów pizzy? Jak można zepsuć pyszne danie? Gdzie dostaniemy od razu zimną pizzę? Odpowiedzi na te pytania oraz kilka innych znajdziecie w poniższym tekście, a swoja ulubioną pizzę zamówicie z Pizzeria Palermo z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Jedną z największych mniejszości narodowych w Stanach Zjednoczonych są Włosi, którzy rozpowszechnili tam swoją kuchnie a w szczególności pizzę. W 1905 roku w „Małych Włoszech” W Nowym Yorku powstała pierwsza pizzeria. Jej właściciel, Gennaro Lombardi przyjechał z Neapolu do Nowego Yorku w 1897 roku i na początku otworzył sklep spożywczy dopiero osiem lat później otrzymał licencję na sprzedaż pizzy w stanie Nowy York. Gennaro wraz ze swoim współpracownikiem Antonio Totonno Pero sprzedawali cała pizze za pięć centów jednak nie wszystkich było na to stać, więc postanowili sprzedawać ja na kawałki owinięte papierem i przewiązane sznurkiem, tak właśnie powstał słynny nowojorski slice. Z biegiem czasu pizza stała się znana w całych Stanach Zjednoczonych i zaczęły powstawać regionalne przepisy na to danie, które już nie były tak ściśle związane z oryginalną włoską wersją. Na terenie Chicago wypieka się ją w specjalnym garnku a w Detroit jest w kształcie kwadratu. Nie tylko ciasto uległo zmianie, ale również używane dodatki. Pizza hawajska znana na całym świecie poprzez użycie ananasa, jako przełamania smaku daje niepowtarzalną kombinację. W Pizzeria Palermo sam skomponujesz swoją pizzę.

Pizzeria Palermo – zostańmy przy klasyce!

Amerykanie mają skłonność do ulepszania już dobrych rzeczy. Czasami im się to udaje i efekty są rewelacyjne jednak w większości takie eksperymenty kończą się fiaskiem. Pizza w ich wykonaniu należy niestety do tej drugiej grupy. Jeżeli jeszcze chicagowska pizza dip dish, czyli pieczona w wysokim naczyniu bardziej przypominająca ciasto, jest w miarę trafionym daniem to, co robią z pizzą na południu stanów to już świętokradztwo. Chodzi tutaj panierowanie jej i smażenie w głębokim tłuszczu niczym kurczaka od ich ulubionego pułkownika. Jak widać amerykanie nie przepuszczą żadnemu daniu żeby nie wrzucić go do głębokiego tłuszczu. Taka pizza tuczy na pewno. Niektóre kraje chyba pozazdrościły USA ich kulinarnych eksperymentów na temat pizzy i podjęły własne próby zepsucia tego dania. U naszych zamorskich sąsiadów, czyli w Szwecji serwuje się pizzę z bananami, orzechami, kurczakiem i ananasem, obficie posypana przyprawą curry. Z kolei w Dubaju podaje się pizzę z kremem czekoladowym oraz słodkimi piankami. Ile kalorii mają takie pizzę? O wiele za dużo. Każdy Włoch oraz wielbiciel pizzy na świecie wie, że pizzy nie należy już ulepszać, bo jest idealna taka, jaka jest. Najlepszą w Polsce zamówisz z Pizzeria Palermo poprzez stronę PizzaPortal.pl

Pizzeria Palermo – smakuje, choć nie pasuje…

Zacznijmy od dodatków, które na pierwszy rzut oka powinno się trzymać z dala od pizzy jednak jak się okazuje sprawdzają się całkiem nieźle. W Polsce nie dziwi już nas pizza z mięsem mielonym, gyrosem czy też wołowiną, ale pizza w wersji australijskiej to wciąż dla nas coś egzotycznego. Nie chodzi tutaj tylko o kraj pochodzenia, który jest bardzo od nas oddalony, ale o zestaw dodatków. Otóż w Australii serwuje się pizzę z mięsem krokodyla, strusia emu oraz kangura. Na dodatek są to tamtejsze przysmaki, które są spożywane, na co dzień i to nie tylko na włoskim placku. Jak widać w Australii nic się nie marnuje. Zmieniamy kraj i teraz jesteśmy w Rosji gdzie ludzie rozsmakowali się w pizzy z rybami jak makrele, tuńczyk, sardynki czy łosoś. Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyż w Polsce też jada się pizzę z tuńczykiem i łososiem, gdyby nie fakt, że podawana jest ona na zimno. Każdy z nas czasem dojadał pizzę na drugi dzień, gdy już dawno straciła swoje ciepło, ale żeby od razu dostać zimną! U nas wiązałoby się to z reklamacją potrawy a w Rosji to standard. Co kraj to obyczaj. W Pizzeria Palermo dodatki są tradycyjne, więc nie będzie zaskoczenia przy odbiorze ani później w smaku. Zamów z Pizzeria Palermo za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl.