Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Pizzeria Parma. Zamów z dostawą!

Wpisz adres i znajdź Pizzerię Parma w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pizzeria Parma – oryginalny smak włoskich dodatków!

Pizza w Pizzeria Parma czy gdziekolwiek indziej na świecie jest daniem pysznym, ale także uniwersalnym. Na czym polega jej wszechstronność? Niezależnie od stanu społecznego, wyznania czy koloru skóry kochają ją wszyscy. Biedniejsi jedzą wersję podstawową a bogaci z dodatkiem, kawioru a nawet złota. Główną cechą pizzy jest jej prostota. Dobre ciasto, kilka dodatków i uczta gotowa. Ważne są składniki, które powinny być najlepszej jakości. Kariera pizzy ma swoje początki w Neapolu, ale jej losy były burzliwe zanim rozprzestrzeniła się na cały świat. Pizzeria Parma serwuje włoskie placki korzystając z tych samych receptur, co Włosi stąd też ich znakomity smak.

Może trudno będzie w to uwierzyć, ale pizza do lat 70 – 80 XX wieku była znana we Włoszech tylko w okolicach Neapolu. Dopiero, gdy zrobiła rundę po świecie, jej sława ogarnęła całe Włochy. Z Neapolu wpierw trafiła do Nowego Yorku by potem wrócić do Italii już w odświeżonej wersji. Gdy zaczęła się robić popularna w innych częściach kraju, każdy region wymyślał swoją autorską pizzę. Także w Rzymie piecze się ją nie bezpośrednio w piecu, ale na kwadratowej blaszce. Pizza Romana jest obłożona grubą warstwą warzyw jak cebula, karczochy, cukinia, bakłażan, kapary oraz papryką. Z kolei na Sycylii prym wiedzie pizza na grubym cieście z dużą ilością cebuli, anchois i czosnku. Na innej włoskiej wyspie – Sardynii, żadna pizza nie może obejść się bez karczochów, który jest ulubionym dodatkiem lokalnych fanów pizzy.  W Trydencie lubią pizzę z lokalnymi grzybami a w Apulii z owocami morza. Jednak to ta z Neapolu po dziś dzień jest wymieniana, jako ta najlepsza. Jednak poza miejscowymi mało, kto ma okazję często jej kosztować, dlatego też trzeba się ratować lokalnymi pizzeriami jak np. Pizzeria Parma. Zanim jednak zamówimy pizzę, online sprawdźmy w menu pizzerii czy ich pizza jest pieczona w piecu opalanym drewnem, będzie o tym informował napis - forno a legna. Znawcy pizzy twierdzą, że te najlepsze mają mało dodatków jak np. Margherita. Podobno zbyt wiele składników zabija smak sosu i ciasta, które są ważną częścią podczas delektowania się pizzą. W Pizzeria Parma pizza jest taka jak trzeba, pieczona w piecu opalanym drewnem a ilość dodatków jest w sam raz, więc, po co czekać zamów już teraz poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria Parma – w Polsce pizza też smakuje

Do Polski pizza trafiła dopiero w latach 80’ XX wieku. Nie miała ona wtedy tak naprawdę za dużo wspólnego z dzisiejszą pizzą, ponieważ sklepy świeciły pustkami a ludzie byli dalecy od dobrobytu. Jednak dla chcącego nic trudnego, chęć spróbowania zagranicznej kuchni wygrał z niedostatkiem potrzebnych produktów. Pizze pieczone w domu bardziej przypominały puszyste placki drożdżowe. Dodatkami były produkty, jakie akurat, kto miał a na to wszystko szedł żółty ser. Później zaczęto na ulicach sprzedawać coś bardziej zbliżonego do pizzy, choć stworzonego z zupełnie innych produktów. Chodzi tutaj o zapiekankę. Szybko stała się ona klasykiem wśród fast foodów w Polsce. Była czymś pomiędzy pizzą a hamburgerem. Połowa podłużnej bułki z pieczarkami, posypana tartym serem. Zanim jeszcze pojawiły się u nas mikrofale, zapiekanki były pieczone na ruszcie piecyków elektrycznych. Jako sos oczywiście ketchup z rodzimych pomidorów lub ich substytutu. Co lepsze restauracje serwowały cos bardziej przypominającego pizzę, ale było ich naprawdę niewiele. Dzisiaj Polacy już nie eksperymentują w domach i zamawiają pizzę w Pizzeria Parma.  Jak to zrobić? Wejdź na stronę PizzaPortal.pl lub skorzystaj z dedykowanej aplikacji na smartfona i zamów pizzę z Pizzeria Parma z dostawą do domu lub biura.

Pizzeria Parma – potrawy pod każdy gust

Miasto, od którego restauracja wzięła sobie nazwę jest obowiązkowym miejscem wycieczek wielu fanów dobrej kuchni oraz produktów najwyższej jakości. Jest tak z dwóch powodów, po pierwsze wytwarzany jest tam najlepszy parmezan (nazwa sera pochodzi od miasta właśnie) drugim powodem jest lokalny przysmak, który zdobył światową sławę – szynka parmeńska. Oba te produkty doskonale się sprawdzają, jako dodatki do pizzy, dlatego, też nazwa pasuje tutaj jak ulał. Duży wybór pizzy w menu Pizzeria Parma zachwyci każdego wielbiciela tej potrawy. Niezależnie czy nasz gust wędruje w stronę dodatków mięsnych, owoców morza czy też diety wegetariańskiej, na pewno znajdziemy tu coś dla siebie. Poza włoskimi plackami do wyboru są jeszcze makarony, sałatki oraz dodatki do wszystkich tych potraw. Wejdź na stronę PizzaPortal.pl i zamów z Pizzeria Parma swój lunch, obiad lub kolację!