Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Pizzeria San Giovanni - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź Pizzerię San Giovanni w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pizzeria San Giovanni – numer jeden dla wielu!

Chyba nie ma miejsca w cywilizowanym świecie, gdzie nie jada się pizzy. Ta włoska potrawa zrobiła zawrotną karierę na całym globie głównie ze względu na swój wyśmienity smak, ale także dzięki szybkości wykonani, prostocie oraz cenie. Ta ostatnia cecha miała bardzo duży wpływ na powstanie pizzy, gdyż od początku swojego istnienia było to danie dla najuboższych.  Cienkie ciasto chlebowe doprawione cebulą lub czosnkiem, posypane rozmarynem, bazylią czy oregano - a więc ziołami pospolicie występującymi na każdym ugorze, było codzienną potrawą biedoty i chłopów. Obecnie na pizzy można znaleźć dosłownie wszystko od ośmiornic po słodkie kremy. Jednak prawdziwa włoska pizza rządzi się swoimi prawami. Teraz możecie zamówić typowo włoskie oraz inne placki z Pizzeria San Giovanni poprzez stronę, PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.  

Włoska pizza to proste danie. Przaśne chlebowe ciasto z 3 lub maksymalnie 4 dodatkami. Włosi nie uznają więcej dodatków, ich pizze są urozmaicone, ale nadal posiadają wyrazisty smak. Najpopularniejsze pizze pochodzą z południa Włoch, gdzie do wyrobu ciasta używa się specjalnej mąki, drożdży, soli oraz wody. Ciasto zawsze jest wyrabiane ręcznie. Podobnie jest z formowaniem spodu, do czego nie używa się nawet wałka.  Gotowy placek, który nie jest grubszy niż 3mm trafia do chlebowego pieca, opalanego drewnem, gdzie temperatura przekracza 400 stopni. Zanim jednak pizza będzie się piekła na ciasto dodaje się kilka dodatków oraz okrasza go oliwą z oliwek. W zależności od dodatków rozróżniamy 4 rodzaje klasycznej włoskiej pizzy. Pierwsza z nich to Marinara, do której dodaje się pomidory, czosnek oraz oregano. Margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoszech (Margherita di Savoia), to pomidory, mozzarella oraz bazylia. Kolejna to pizza Neapolitana, której nazwa pochodzi od Neapolu, czyli miejsca narodzenia pizzy. Dodaje się do niej pomidory, filety anchois, mozzarellę oraz kapary do dekoracji. Ostatnia klasyczna włoska pizza to Romana, jak sama nazwa podpowiada, wymyślona została w Rzymie. Jest to pizza warzywna. Zazwyczaj dodatkami, które do niej trafiają są: cebula, karczochy, cukinia, bakłażan, ser, pomidory, kapary albo zioła. Im dalej na południe tym pizza była prostsza i skromniejsza. Wynikało to z tego, że regiony południowe były uboższe. Na północy zaś serwowano pizze z szynką prosciutto, co było rarytasem. Obecnie jest to jedna z najpopularniejszych pizzy na świecie. Zamów ją lub inne placki z Pizzeria San Giovanni poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria San Giovanni – klasycznie inaczej

Oczywiście poza wspomnianymi najsłynniejszymi pizzami, we Włoszech dużą popularnością cieszą się również inne jej odmiany. Jedną z nich jest pizza Bianca, czyli biała. Włosi ja pokochali, w Polsce zaś nie jest jeszcze tak dobrze znana. Pizza ta swoją nazwę zawdzięcza białemu sosowi, który przygotowywany jest na bazie mleka. W Rzymie Bianca to również zapieczony chleb z dodatkiem oliwy i soli. W swojej klasycznej odsłonie powinna zawierać liście rozmarynu. Chociaż klasyczna włoska pizza powinna być mieś kształt koła to pizza Sycylijska łamie ten stereotyp serwując kwadratowe placki. Podstawowym jej dodatkiem są czarne oliwki. W wersji sardyńskiej oliwki zastępowane są sercami karczochów. Ostatnia włoska pizza, która stała się hitem, łączy w sobie dwa dania - pizzę i pastę. Nazywa się Ziti i jest serwowana z makaronem oraz 3 serami. Chociaż na papierze brzmi to dziwnie to włosi nie mogą się nią nacieszyć. Zamów klasyczną włoską pizzę lub skomponuj ją sobie sam w Pizzeria San Giovanni już teraz!

Pizzeria San Giovanni – pizza jest obywatelem świata!

Zaraz po włoskiej najbardziej na świecie znana jest pizza nowojorska. To właśnie w tym mieście powstała jej wersja, którą zna współczesny świat. Chrupiąca na brzegu oraz miękka i elastyczna na środku placka to jej znak firmowy. Dzięki temu można ją złożyć na pół a żadne dodatki ani sos nie spadają. W Nowym Yorku można ją kupić na każdym rogu w postaci slice’a, czyli popularnego jednego trójkąta. Jej zupełnym przeciwieństwem jest Chicago style pizza zwana inaczej Depp Dish, czyli głębokim naczyniem gdyż jest pieczoną w głębokiej patelni. Charakteryzuje ją grube ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego. Bagel pizza to również wymysł nowojorczyków. Przekrojony bajgiel smaruje się serkiem śmietankowym, sosem pomidorowym oraz posypuje się serem. Na wierzchu zaś układa się dodatki, zazwyczaj są to pepperoni oraz oliwki. Niektóre pizze można zjeść tylko lokalnie, ale resztę zamówisz z Pizzeria San Giovanni poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.