Zaloguj się

Pizzeria Vinci. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pizzeria Vinci – włoski street food

W Polsce póki co nie dostaniemy kawałka pizzy na wagę z ulicznej budki, a we Włoszech to jeden z popularniejszych sposobów jej serwowania. Włoski street food wygląda trochę inaczej od naszego poza wspomnianą pizzą dostaniemy jeszcze wiele innych przepysznych potraw ulicznych. Jakie one są i gdzie je możemy je zjeść dowiecie się z poniższego tekstu. A na razie możecie zamówić pizzę z Pizzeria Vinci poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Włoski street food, czyli cibo di strada to idealna alternatywa dla drogich restauracji i nie chodzi tylko o turystów, ale nawet o samych Włochów, którzy spiesząc się w ciągu dnia często są gośćmi wszelkich ulicznych budek czy straganów z jedzeniem. Również często jedzenie na włoskich ulicach sprzedawane jest z ape, czyli małych, trójkołowych pojazdów. Większość krytyków kulinarnych twierdzi, iż włoskie jedzenie uliczne jest jednym z najlepszych na świecie.  Jedynie kraje azjatyckie plasują wyżej w tym rankingu. Dlaczego włoskie jedzenie uliczne jest takie dobre? Powodów jest kilka. Świeże, lokalne produkty, dania przyrządzane na oczach klientów a także możliwość zaspokojenia nawet wielkiego głodu za niewielkie pieniądze, to tylko niektóre z przyczyn jej popularności. Jeżeli już mowa o pieniądzach to syty posiłek na ulicy zjemy już od 2 do 5 euro, co w żadnej restauracji nie byłoby możliwe. Tradycja serwowania potraw na włoskich ulicach sięga starożytności.  A kawę, ciastka i pizzę w Neapolu można było zjeść na ulicy już w XVIII wieku. Do dzisiaj serwowane są te same ciastka – Sfogliatelle z listkowego ciasta, z kremem z sera ricotta. Zanim wybierzecie się na kulinarną przechadzkę włoskimi ulicami zamówcie swoją ulubioną pizzę z Pizzeria Vinci dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria Vinci – sycylijskie alejki

Jedną z najpopularniejszych ulicznych potraw na Sycylii jest Pane con la milza. Ta zagadkowa brzmiąca nazwa to nic innego jak kanapka z cielęcą śledzioną i płuckami. Chociaż na papierze nie brzmi zbyt smacznie to w rzeczywistości jest inaczej gdyż już w średniowieczu zajadali się nim palermitańscy Żydzi. Mięso do kanapki jest najpierw długo gotowane, potem podsmażane a na końcu krojone na cieniutkie plasterki. Serwuje się w je miękkiej bułce, obsypanej sezamem. Dodatki są tutaj też nietypowe gdyż często jest plasterek sycylijskiej cytryny, czasem twardy ser lub świeża ricotta. Kolejne danie powinno zasmakować każdemu. Mowa tutaj o arancini, czyli ryżowych kotletach. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa – arancia, które oznacza pomarańczę. Nazywają się tak, gdyż swoim wyglądem przypominają ten owoc, są duże, złociste i bardzo sycące. Poradzą sobie nawet z największym głodem. Najbardziej znaną ich odmianą jest arancini con ragu, które przygotowuje się z mięsno-pomidorowego gęstego sosu, wymieszanego z ryżem i zielonym groszkiem. Z takiej masy formuje się owalne krokiety z kawałkiem mozzarelli w środku a potem smaży na głębokim tłuszczu. Arancini występują też w wersji wegetariańskiej z bakłażanem czy też grzybami. Włoska kuchnia uliczna póki, co dostępna jest tylko we Włoszech, ale na szczęście możemy się jeszcze raczyć włoską pizzą. Najlepsze są w menu Pizzeria Vinci, z której możemy zamówić poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria Vinci – viva Neapol!

 W Polsce smażona pizza nie jest popularna, głównie ze względu na dostępność pieców opiekanych drewnem, w których to powstają tradycyjne placki. Pizza smażona, czyli inaczej pizza fritta, została wymyślona, jako szybka przekąska, którą można przygotować nawet w warunkach polowych, gdzie nie ma dostępu do żadnego pieca. Pizza fritta wygląda jak duży, złocisty pieróg, bywa również okrągła. Farsz to często ser, szynka i pomidory. Gdy jesteśmy w Neapolu oczywiście musimy spróbować też Margherity, gdzie powstała, która sprzedawana jest na ulicznych stoiskach na wagę. Kolejnym przysmakiem są olive ascolane, czyli nadziewane mięsem a potem panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Używane są do tego dania jedynie duże, zielone oliwki. Oliwki panierowali i smażyli już starożytni Rzymianie, ale akurat receptura, która przetrwała do naszych czasów, pochodzi z XVI wieku. Pora na kolejne placki. Piadina lub piada to plaski, cienki placek z białej mąki, który wypełnia się serem, pomidorami lub innymi warzywami. Trafiają do nich również cienkie plasterki szynki. Tradycyjne piady wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Piadiny sprzedaje się w wyspecjalizowanych punktach, zwanych piadinerie. Jak widać jedzenie na włoskich ulicach to prawdziwe bogactwo smaku. Zamiast zazdrościć lepiej wejść na stronę PizzaPortal.pl i zamówić Pizzeria Vinci z dostawą do domu.