Zaloguj się

Pizzeria Zajawka. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pizzeria Zajawka – dobrze naoliwiona pizza

Każdy produkt dawany do pizzy ma wpływ na jej końcowy wygląd no i oczywiście smak. Jednym z ważniejszych składników jest oliwa z oliwek. Tylko i wyłącznie wtedy, gdy użyjemy oryginalnej włoskiej oliwy, najlepiej extra virgin, nasza pizza będzie miała odpowiedni smak. Niektóre lokale zastępują ją inną oliwą a w najgorszych przypadkach olejem, co da się wyczuć. Oliwa to bardzo ważny produkt dla Włochów, dla których nie ma posiłku bez oliwy na stole. Zresztą jej walory smakowe oraz jakość docenił cały świat. Sieć Pizzeria Zajawka do swoich potraw dodaje jedynie oryginalną oliwę z oliwek. Można to sprawdzić zamawiać z Pizzeria Zajawka poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Jak już zostało wspomniane oliwa z oliwek, czy też olio d’oliva, jest najpopularniejsza na świecie. Nic, więc dziwnego, że co czwarta butelka oliwy sprzedawanej na świecie pochodzi z Włoch. W zależności od regionu Włoszech oliwę będzie charakteryzować inna intensywność, barwa, gęstość oraz oczywiście smak i aromat. Najwięcej oliwy pochodzi z Apulii, Sycylii, Abruzji i Kalabrii. Oliwa pochodząca z Riviery Liguryjskiej i okolic jeziora di Garda, czyli północnych Włoszech, ma jasną barwę, delikatny smak z lekko migdałową nutą. Wytwarzane one są z odmiany oliwek –Taggiasco. Zaś odmiany Casailva, Leccino i Moraiolo pochodzące z Lombardi dają gęste oliwy, w kolorze zielonym o lekko ziołowym smaku. W centralnych Włoszech, gdzie występuje duże zróżnicowanie klimatu oraz gleb, oliwy mają aromat korzenny, orzechowy lub ziołowy. Najsłynniejsza z tego regionu jest oliwa Toskańska. Która robiona jest z oliwek typu Frantoio, Leccino i Moraiolo. Na południu wytwarzane jest najwięcej oliwy. To ona ma tą charakterystyczną słomkową barwę a w smaku da się wyczuć owoce i świeżość. Na Sycylii jej odmiana nazywa się Nocellara, w Kalabrii – Ottobratica, w Apulli- Cime del Bionto a w Abruzji Gentile di Chieti. Jakość oliwy zależy też od sposobu zbiorów. A mianowicie ta oliwa, na którą oliwki są zbierane mechanicznie jest tańsza od tej gdzie oliwki są zbierane ręcznie. Wynika to z tego, że drzewa oliwne są bardzo delikatne, więc gdy zostaną uszkodzone oliwki utleniają się a co za tym idzie – kwaśnieją. W niektórych regionach nie da się zbierać oliwek mechanicznie ze względu na ukształtowanie terenu. Zbiory przypadają na listopad, gdy oliwki nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Dobrej, jakości oliwa to podstawa każdej pizzy. W Pizzeria Zajawka zdają sobie doskonale z tego sprawę, dlatego do ich potraw trafia tylko ta najlepsza. Zamów z Pizzeria Zajawka z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria Zajawka – dobra oliwa nie ginie w tłoku

W przypadku tłoczenia oliwy jest odwrotnie niż z jej zbiorem. Najlepsza a zarazem najdroższa jest ta tłoczona mechanicznie. Oliwki zaraz po zebraniu muszą być szybko przetworzone na oliwę, albo szybko skwaśnieją i nie będą się już do niczego nadawały. Jeżeli oliwki muszą podróżować do miejsca tłoczenia to może to zająć maksymalnie jeden. W niektórych miejscach we Włoszech tłoczy się oliwy ręcznie, ale tylko w przypadkach, gdy odpowiednie maszyny są zbyt daleko od miejsca zebrania. Tradycyjnym sposobem wyrabiania oliwy było ugniatanie oliwek przy pomocy kamiennych żaren by potem rozłożyć je na matach gdzie były uciskane prasą hydrauliczną. Wyciskany na zimno oleisty płyn zostawiało się aż ustanie, czyli lżejsza oliwa zostanie wyparta na powierzchnie przez wodę. To właśnie od tego procesu pochodzi termin – z pierwszego tłoczenia, gdyż można było go powtarzać kilka razy. W nowoczesnych dużych przetwórniach oliwę wyciska się za pomocą mechanicznych pras i filtruje w centryfugach. W menu Pizzeria Zajawka tłok jest tylko w ilości potraw, które możemy zamówić. Najlepiej jest to zrobić poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pizzeria Zajawka – oliwa w moim typie

Oliwę dzielimy na następujące typy pod względem, jakości:

·         Olio d’oliva extra virgine – tłoczna mechanicznie, najwyższej, jakości, o dopuszczalnej kwasowości 0,8%; zachowuje przeciwutleniacze i walory smakowe, w nomenklaturze tradycyjnej – z pierwszego tłoczenia na zimno.

·         Olio d’oliva vergine - oliwa nierafinowana o dopuszczalnej kwasowości 2% – w nowoczesnych zakładach przetwórczych nie występuje już proces drugiego i trzeciego tłoczenia, oliwa, która po wytłoczeniu nie spełnia odpowiednich wymogów przechodzi proces rafinacji.

·         Olio d’oliva - połączenie oliwy tłoczonej mechanicznie z oliwą rafinowaną – ponieważ rafinacja pozbawia oliwę smaku, koloru i zapachu miesza się ją z odrobiną extra vergine, dopuszczalna kwasowość wynosi 1%.

·         Olio di sansa - z wytłoczyn i resztek po rafinacji uzyskuje się oliwę poprzez dodanie rozpuszczalników i poddaniu obróbce termicznej – najniższej, jakości oliwa.

Jak widać wiele czynników wpływa, na jakość oliwy. Podobnie jest z pizzą, do której ta oliwa trafia. Zamów z Pizzeria Zajawka z dostawą do domu lub pracy poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.