Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Chcesz zamówić chińskie jedzenie z dostawą w Poznaniu?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Zamów jedzenie na wynos u „chińczyka” w Poznaniu

Gdy ćwierć wieku temu w polskich miastach zaczęły pojawiać się pierwsze budki z jedzeniem chińskim stanowiły całkowitą nowość w świecie kulinariów w Polsce. Ówczesna znajomość tajników kuchni Dalekiego Wschodu była znikoma. W miarę upływu lat sytuacja ta zmienia się na korzyść. Zyskujemy na tym przede wszystkim my, konsumenci. Nie tylko mamy do wyboru szerszą ofertę, ale także konkurencja między poszczególnymi lokalami powoduje, że i jakość obsługi jest na coraz wyższym poziomie. Jednak mimo upływu czasu zamawianie jedzenia od „chińczyka” z dostawą nie przełożyło się na dużo lepszą znajomość kuchni chińskiej. A jej tradycje i różnorodność są ogromne. Chiny to olbrzymi kraj i właśnie z tego powodu na jego terytorium wykształciło się około dziesięciu różnych kuchni. Położenie geograficzne wpływa na używane składniki będące podstawą dań i przyprawy Różnice występują także w sposobie przygotowywania posiłków.

Kaczka po syczuańsku w Poznaniu

Co prawda kuchnia chińska kojarzona jest głownie z ryżem, ale to prawda odnosząca się tylko do części terenów Państwa Środka. W północnych Chinach, gdzie dominuje kuchnia pekińska, najpopularniejsze dania oparte są o makaron, a nie ryż. Ta ostatnia roślina popularna jest w południowych Chinach, gdzie rozprzestrzeniła się kuchnia kantońska. To ona uznawana jest za najsmaczniejszą z kuchni funkcjonujących w Chinach. Do jej popularności na świecie przyczynili się emigranci zakładający restauracje właśnie z daniami z tego regionu. Jest bardzo zróżnicowana, ale i zdrowa, do przygotowania jej potraw używa się bowiem niewielkie ilości tłuszczu. Znajdziemy w niej sporą ilość wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. To także z niej wywodzi się słynna zupa z płetwy rekina. Słodki smak oraz użycie ryb i owoców morza charakteryzuje kuchnię szanghajską. Za najbardziej pikantną z kuchni uchodzi syczuańska. To pokłosie przekonań Chińczyków, którzy uważają, że pikantne przyprawy ułatwiają usunięcie wilgoci, wszechobecnej na zachodzie Chin, z ciała człowieka. Pikantnością potraw odznacza się także środkowy region Chin położony nad rzeką Jangcy, gdzie dominuje kuchnia hunańska. Różnorodność zup oraz znakomite pierożki, to cecha kuchni fukieńskiej. Nieco odmienny charakter mają kuchnie sinciang (pozostająca pod wpływem Azji Środkowej) i nyonya, która spotykana jest w Singapurze i Malezji.

Znane i lubiane dania kuchni chińskiej

Są dania, które nieodmiennie kojarzą się z kuchnią chińską. Należy do nich niewątpliwie kurczak słodko-kwaśny. Charakterystyczny smak nadają mu czerwona papryka, marchewka, ananas, cukier trzcinowy, a także imbir, czosnek, sok z cytryny lub ocet ryżowy. Podobny w smaku sos wykorzystywany jest także w przypadku użycia wołowiny, ryb czy krewetek. Kolejny, charakterystyczny przykład mieszania smaków występuje w przypadku kaczki w pomarańczach z imbirem. Do najbardziej rozpoznawalnych dań chińskich należą sajgonki. Nadziewane są najczęściej mięsem i warzywami albo krewetkami. Trzeba jednak pamiętać, że najpopularniejsze w Polsce są sajgonki w wersji wietnamskiej. Do popularnych zup należą: rybna, z jajkiem, z kurczakiem, pak choi, cytrynowa. W kuchni tej znajdziemy kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, żabie udka, golonkę, kaczkę czy żeberka przyrządzane z grzybami Mun, w pięciu smakach, curry, z orzechami, po syczuańsku i na wiele innych sposobów. Wspaniałe doznania smakowe czekają użytkowników Pizzaportal.pl, którzy zdecydują się na zamówienie np. krewetek w maśle czosnkowym albo sosie cytrynowym. Wielbiciele makaronów będą mogli zamówić go przygotowanego z ryżu bądź soi. Wegetarianie mogą złożyć zamówienie na tofu pikantne, słodko-kwaśne albo z warzywami. Do zamówienia można dodać także deser.