Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić restauracji indyjskiej z dostawą w Poznaniu?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Rosnąca popularność kuchni indyjskiej

O ile znalezienie restauracji serwującej popularne dania kuchni polskiej, śródziemnomorskiej czy nawet japońskiej nie stanowi problemu, to osoby pragnące spróbować indyjskich przysmaków mogą  stanąć przed pewnym wyzwaniem. Z jednej strony przygotowanie dania indyjskiego jest zdecydowanie trudniejsze niż zrobienie pizzy, a z drugiej kuchnia ta nie cieszy się jeszcze w Polsce olbrzymią popularnością.

Na szczęście osoby poszukujące nowych doznań smakowych, mieszkające w Poznaniu nie stoją na straconej pozycji. Mogą skorzystać np. z oferty Shivaz Restauracji Indyjskiej. Należy się liczyć z tym, że w miarę upływu czasu i nabywaniem nowych doświadczeń kulinarnych zainteresowanie posiłkami wywodzącymi się z Półwyspu Indyjskiego będzie przybierało na sile. Przyczynia się do tego także możliwość zamawiania dań z dowozem, co daje gwarancje spożycia upragnionego posiłku niezależnie od ilości wolnych miejsc w restauracji.

Smacznie i zdrowo, czyli o maśle ghee

Czy istnieje masło, które nie naraża jedzącego na wzrost poziomu cholesterolu? W kuchni indyjskiej taką rolę pełni ghee, czyli klarowane masło. Uzyskuje się je przez powolne podgrzewanie masła, w trakcie którego dochodzi do rozdzielenia substancji stałych i ciekłych (czyli masła). Wykorzystywane jest do gotowania większości potraw wymagających użycia tłuszczu. Tu dochodzimy do istoty kuchni indyjskiej. Jej zadaniem nie jest tylko i wyłącznie zaspokojenie głodu. Hindusi od wieków podchodzą do zagadnień posiłków w sposób komplementarny, łącząc walory smakowe ze zdrowotnymi. Stąd w użyciu olbrzymia ilość przypraw i dodatków stosowanych pierwotnie do dań wegetariańskich.

Poznawaj Indie poprzez smaki

Kuchnia w poszczególnych regionach Indii nie jest mocno zróżnicowana. Można zaobserwować pewne różnorodności, ale głównie te, dotyczące sposobu przyprawiania potraw. Nieco bardziej rozpowszechnione są na północy tego kraju dania z mięsem, ale wszędzie spotkamy jako dodatek ryż, chleb puri, jogurt czy imbir oraz orzechy. Zapoznawanie się z kuchnia indyjską rozpoczniemy zapewne od jej walorów smakowych. Dopiero z czasem zaczniemy odkrywać jej związki ze stanem zdrowia. Aby nie odkładać tego w czasie, zachęcamy do zamówienia orientalnych dań, także w opcji z dostawą do domu bądź pracy.