Zaloguj się

Pracownia Pizzy - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Pracownia Pizzy – najlepsze smaki!

Można śmiało stwierdzić, że pizza to najpopularniejsze danie na świecie. Znają i jedzą ją wszyscy. Serwują ją uliczne budki oraz wykwintne restauracje. To także wiele mówi o uniwersalności tej potrawy. Niezależnie czy jesteś biedny, bogaty, jesteś singlem czy masz dużą rodzinę, jakiego koloru jest Twoja skóra każdy ma swój ulubiony włoski placek. W sieci Pracownia Pizzy wszystkie pozycje są pyszne i warto spróbować każdej z nich. A jakie są najpopularniejsze pizze we Włoszech i na świecie? W odpowiedź na to pytanie w poniższym tekście. Po lektorze zamów z Pracownia Pizzy z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Zacznijmy od pizzy, która była pierwsza. Neapolitana to kwintesencja włoskiej pizzy. Nawet jej kolorystyka na to wskazuje, gdyż dodatki wraz sosem mienią się barwami narodowymi. Włosi podchodzą do pizzy bardzo poważnie, dlatego też pizza neapolitańska jest chroniona znakiem firmowym a sposób jej wykonania regulują patenty. Pizza ta powstaje z pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych, mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campanii i Lazio oraz liści bazylii. Na końcu całość skrapia się oliwą z oliwek. W Polsce dobrze znana jest Neapolitana, która często pojawia się w menu pod różnymi wariacjami swojej nazwy. Z kolein następna pizzą nie jest już tak u nas popularna. Mowa tutaj o pizzy Bianca, która we Włoszech święci triumfy. Jej nazwa oznacza – biały. Skąd taka nazwa? Otóż zamiast sosu pomidorowego, trafia do niej biały sos na bazie mleka lub śmietany. W Rzymie nazwą Bianca, określa się również chleb zapieczony z dodatkiem oliwy i soli. Czasem dodaje się do niej również liście rozmarynu. Kolejna pizza pochodzi z Włoch, ale wcale tak nie wygląda. O jaką chodzi? Pizza sycylijska jest kwadratowa i w dodatku na grube i puszyste ciasto. Zawsze znajdziemy na niej czarne oliwki. Podobna jest pizza na Sardynii, z tym, że oliwki są w niej zastąpione sercami karczochów. Wybierz swój ulubiony placek z menu Pracownia Pizzy lub skomponuj go sobie sam!

Pracownia Pizzy – mix potraw

Włosi kochają pizzę ponad wszystko, równać się z nią może jedynie pasta, czyli makaron z sosem. Czemu więc nie połączyć tych obu dań w jedno? Otóż włosi dokładnie to zrobili i powstała Ziti pizza. Na wierzchu placka jest makaron oraz 2 lub 3 sery. Używa się do niej makaronu w kształcie prążkowanych rurek o długości 5cm. Spód od ciasta jest tradycyjny. W czasie, gdy wyrasta ciasto makaron gotuje się w garnku do stanu al dente. Następnie na placek nakłada się makaron wymieszany z ricottą i mozzarellą. Na całość trafia tarty parmezan. Następna nietypowa pizza, jest tak bardziej ze względu na swój kształt niż dodatki. Chodzi o calzone, które wygląda jak wielki pieróg. Połowa placka ma sos i dodatki a drugą połową się ją nakrywa, zawijając porządnie brzegi. Niezależnie od pozycji pizza smakuje najlepiej z dostawą z Pracownia Pizzy, którą zamówisz poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Pracownia Pizzy – po amerykańsku!

Niektórzy mówią, że najlepszą pizzę na świecie serwowane są w Nowym Jorku, który wytworzył swój własny styl, jeżeli chodzi o to włoskie danie. ich pizzę charakteryzuje chrupiący brzeg oraz miękkie i elastyczne ciasto na środku placka. Dzięki temu każdy kawałek można wygodnie złożyć na pół, co zapobiega wypadaniu dodatków oraz spływaniu sosu i tłuszczu. Poza wysoko-glutenową mąką na jej smak ma również lokalna woda, która jest bogata w różne minerały. Wiele pizzerii poza Nowym Jorkiem sprowadza tamtejszą wodę, aby wiernie odtworzyć smak ich pizzy. Placki z Chicago to zupełnie inna bajka. Ich pizza pieczona jest w głębokim naczyniu stąd też potem ma wysokie brzegi. Grube ciasto wypełnione jest dużą ilością sosu pomidorowego, co wielu osobo kojarzy się z tartą. Jak widać pizza ma wiele odmian i wiele smaków. Znajdź swój ulubiony i zamów go z dostawą z sieci Pracownia Pizzy już teraz.