Zaloguj się

Zamów Ramen z Dostawą!

Wpisz adres dostawy i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Ramen – sekrety kultowej japońskiej zupy

Ramen to japońska zupa na bazie mięsnego rosołu, z dodatkiem specjalnego makaronu, od którego potrawa zyskała swoją nazwę. W ciągu minionego wieku danie to stało się w Japonii niemal kultowe. Do Europy trafiło początkowo w formie azjatyckich zup instant, których ramen jest pierwowzorem. Obecnie wyrazisty bulion ze sprężystym makaronem znany jest już na całym świecie, a ostatnimi czasy podbija serca Polaków w wersji slow food. W dużych miastach otwierają się ramenownie, które specjalizują się w przyrządzaniu smakowitej azjatyckiej zupy.

Choć ramen spopularyzowali Japończycy, danie to wywodzi się z Chin. Tradycyjnie takich zup w Kraju Kwitnącej Wiśni nie jadano. Bulion przyrządzano na rybach i warzywach, nigdy na mięsie czy kościach. Istnieje kilka teorii na temat tego, w jaki sposób chiński Iāmiàn (czyli makaron z mąki pszennej) trafił do Japonii. Na pewno ma to związek z otwarciem się Chin na świat w XIX wieku. Zupa ramen stała się ulubionym daniem Japończyków po II wojnie światowej. Dziś stanowi rodzaj japońskiego fast foodu, choć przygotowanie tej potrawy bynajmniej nie trwa krótko. Przeciwnie, wymaga sporo cierpliwości i staranności.

Ramen? Tylko na PizzaPortal.pl!

Z czego składa się japoński ramen?

Nie istnieje jeden przepis na ramen. Ugotować go można z różnych składników, więc w każdym regionie, a nawet w każdym domu, przyrządza się go w inny sposób. Najczęściej spotykane rodzaje zupy opisuje się według różnych klasyfikacji. Mówi się na przykład o ramenie kotteri – ciężkim, tłustym, mętnym, o bardzo wyrazistym smaku – oraz assari – delikatniejszym, bardziej przejrzystym i mniej tłustym. Inny podział wiąże się z wykorzystanym w zupie tare, czyli esencji, która ma znaczący wpływ na smak dania. Ramen shio to zwykle lekka zupa doprawiona solą. Shōyu charakteryzuje się ciemną barwą, ponieważ bazuje na sosie sojowym. Z kolei ramen miso doprawiany jest pastą ze sfermentowanej soi. O ile wymienione rodzaje zupy przyrządza się najczęściej na wywarze drobiowym, odmiana tonkotsu powstaje głównie w oparciu o mięso i kości wieprzowe, przez co jest znacznie gęstsza i cięższa od pozostałych.

Niezależnie od rodzaju wywaru, nieodłącznym składnikiem ramenu jest pszenny makaron, który swój wyjątkowy smak i zwartą konsystencję zawdzięcza temu, że powstaje z dodatkiem alkalicznej wody mineralnej (kansui) bogatej w węglan sodu i węglan potasu. Pozostałe dodatki do zupy mogą być najrozmaitsze. W ramenach można znaleźć ryby, owoce morza, ugotowane na półtwardo jajka, grzyby shiitake, rzodkiew japońską, kapustę pekińską, kiełki sojowe, pędy bambusa, cebulę, czosnek, szczypiorek, pora, kukurydzę, wodorosty kombu, nasiona sezamu. Ważnym składnikiem są także plastry pieczonego wieprzowego mięsa albo pulpety drobiowe. Danie dodatkowo przyprawić można pieprzem czy chili.

Dostawa Ramen prosto pod Twoje drzwi

Przyrządzanie i serwowanie zupy ramen

Podstawę dobrego ramenu stanowi wywar, którego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne. Kości (wieprzowe, drobiowe lub jedne i drugie) trzeba długo gotować, by wydobyć z nich mięsny smak i aby kolagen przekształcił się w żelatynę, która nadaje zupie gęstą konsystencję. W trakcie można dodawać do bulionu inne stanowiące o jego smaku składniki – warzywa z rodziny amarylkowatych (najlepiej wcześniej podsmażone), bogate w glutaminian sodu wodorosty, aromatyczne grzyby. Po ugotowaniu i odcedzeniu wywaru łączy się go z pozostałymi produktami. Porcję ramenu warto zwieńczyć odrobiną tłuszczu (najlepiej wieprzowego, ale może to być również olej czy masło), co pogłębi smak dania.

Ramen podaje się bardzo gorący – w przeciwnym razie zaczyna w nim tężeć tłuszcz, co wpływa niekorzystnie zarówno na smak, jak i teksturę potrawy. Esencjonalną zupę serwuje się w miskach. Można spożywać ją łyżką i pomagać sobie pałeczkami przy jedzeniu dodatków. Potrawa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też rozgrzewająca i wysokoenergetyczna. Zawiera sporo cennych dla zdrowia związków, które wpływają korzystnie m.in. na układ odpornościowy i krwiotwórczy. Łagodzi także dolegliwości trawienne. Pyszny i pożywny ramen można ugotować w domu, ale w Polsce stosunkowo trudno dostępne są niezbędne składniki. Przede wszystkim niełatwo jest znaleźć dobry makaron ramen, który stanowi o jakości dania. Aby zjeść wyśmienitą japońską zupę w domowym zaciszu, można zamówić jej dostawę pod wskazany adres przez PizzaPortal.pl, który daje dostęp do niezliczonej ilości ofert azjatyckich restauracji.