Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Restauracja Ranczo Łódź

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Restauracja Ranczo w Łodzi – pizza w stylu country

Jako pierwszy połączenie dzikiego zachodu z włoskim stylem zastosował Sergio Leone, tworząc spaghetti westerny z Clintem Eastwoodem w roli głównej. Mariaż tych dwóch kultur doprowadził również do powstania Restauracji Ranczo w Łodzi. Klimat country lokalu objawia się nie tylko w jego wystroju, ale także w menu Restauracji Ranczo. Pizze noszą nazwy od rzeczy, ludzi lub zjawisk, które tak dobrze znamy z filmów o kowbojach. Znajdziemy tam takie pozycje jak: Zachód Słońca, Rewolwer czy tez Pizzę Szeryfa. Poza pizzą w menu Restauracja Ranczo w Łodzi są również makarony oraz dania w kategorii, Coś większego gdzie znajdziemy talerze pełne mięsa oraz dodatków. Zanim jednak powstały tak świetne restauracje, kowboje również musieli się jakoś odżywiać. Jak gotowali i co jedli dowiecie się z poniższego tekstu.

 

Głównym zajęciem, na którym każdy kowboj spędzał większość życia, było pędzenie bydła. Gdy w jednym rejonie kończyło się jedzenie dla krów, lub pogoda zmieniała się drastycznie trzeba było zmienić swoją lokalizację razem wraz ze stadem, które czasem potrafiło liczyć nawet do kilku tysięcy sztuk. Aby cały czas być w świetnej formie kowboj oraz jego wierny towarzysz – koń, musieli się dobrze odżywiać. O ile w przypadku konia było to dość łatwe, gdyż wystarczała świeża woda oraz pasza to już z jego właścicielem było odrobinę trudniej. Podczas wypasów na większą odległość za stadem podążał wóz z rozkładaną z tyłu kuchnią o nazwie chuck-wagonem. Znajdowały się na nim zapasy mąki, wody w bańkach lub beczkach, naczynia kuchenne oraz wielka ilość fasoli w puszkach. Każdego dnia zanim konwój ruszał w dalszą drogę kowboje jedli obfite śniadanie w postaci, jajek na boczku, porcji fasoli z puszki oraz bisquity, czyli takie rozpadające sie w rękach bułki sporządzone z mąki, wody i soli, a pieczone na ognisku w żeliwnych zamykanych naczyniach.  Do tego obowiązkowo musiała być kawa. Na posiłek w połowie dnia roboczego musiało być mięso. Najczęściej była to wołowina, gdyż często zdarzało się, że jakaś krowa nie wytrzymywała trudów podróży a na dzikim zachodzie nic się nie marnowało. Jak, któremuś z kowboi udało się coś upolować, np. indyka albo jelenia to można było chwilę odpocząć od wołowiny. Jednak niezmiennym dodatkiem, niezależnie, co było głównym daniem, była fasola z puszki. Obiad był szykowany na szybko, więc mięso było pieczone na żeliwnej płycie położonej na ognisku, podczas gdy kolacja była przygotowywana na spokojnie z mięsem pieczonym na rożnie. Ty możesz zjeść dobrze bez większego wysiłku wystarczy zamówić z Restauracja Ranczo w Łodzi poprzez stronę, PizzaPortal.pl. 

Restauracja Ranczo w Łodzi – potrawy ówczesnego kowboja

Dzisiaj możemy zjeść potrawę z drugiego końca świata nawet nie opuszczając własnego domu, jednak kowboje nie byli w tak luksusowej sytuacji. Jedli, a wcześniej gotowali potrawy z produktów, które były dostępne jedynie lokalnie. Jedną z nich był serek wiejski a dla kowbojów znany pod nazwą, cottage cheese, który powstał w 1876 roku. Jego produkcja wtedy była o wiele bardziej złożona niż dzisiaj, ponieważ mleko wówczas nie było pasteryzowane, dlatego też pozostawiano je do ukwaszenia. Później zdejmowano śmietanę, skrzep oddzielano od serwatki, przemywano zimną wodą, wyciskano w rękach i po rozdrobnieniu mieszano z gęstą śmietaną. Dzięki kowbojom możemy zajadać się tym pysznym i zdrowym serkiem do dzisiaj. Restauracja Ranczo w Łodzi serwuje wiele pysznych dań, które tylko czekają aż je zamówisz.       

Restauracja Ranczo w Łodzi – menu nie tylko dla kowboi!

Poza pizzą w prawdziwym kowbojskim stylu znajdziemy tam też makarony jak na pół-włoską restaurację przystało. Możemy wybierać pomiędzy makaronem spaghetti a penne a także kilkoma sosami, którymi ów danie będzie polane. Restauracja Ranczo w Łodzi poszła również na rękę wielbicielom shoarmy oraz sałatek. Obie potrawy można zamówić z Restauracji Ranczo z dostawą domu lub pracy w dogodnym dla siebie momencie, między 11 a 22:30 czyli w godzinach otwarcia lokalu. Teraz można zamawiać z Restauracja Ranczo w Łodzi za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.