Zaloguj się

Rock&Rollka - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Rock&Rollka – potrawa z tradycjami

Sushi już na dobre zadomowiło się w menu polaków. Kogo by nie zapytać to jest jego znawcą a przynajmniej wielbicielem. Jednak są rzeczy na temat sushi, o których wie mało, kto, nawet Ci, co mają się za specjalistów. Zanim zabierzemy się do wyboru a potem pałaszowania przepysznych rolek warto uzupełnić pewne informacje, by znać nie tylko smak jedzonego dania, ale także odrobinę jego historii. A potem już wystarczy tylko zamówić z sieci Rock&Rollka poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Sushi kojarzy się z Japonią i słusznie, gdyż to oni dopracowali to danie i rozpropagowali je na całym świecie jednakże, nie powstało ono w kraju kwitnącej wiśni. Sushi ma swoje korzenie w Chinach. Już w IV wieku p.n.e. pojawiło się danie w zasadzie metoda konserwowania ryb za pomocą słonego ryżu. Gdy ryb była już gotowa, ryż, w którym była konserwowana nie trafiał na talerz, gdyż nie nadawał się do jedzenia. Metoda nazywała się – nare zushi. Po krótkim czasie nare zushi stało się popularne w całej wschodniej części Azji. Głównym tego powodem był fakt, iż tak przygotowana ryba była świeża nawet przez rok. w Samej Japonii sushi pojawiło się dopiero w VIII wieku. Dopiero w tym kraju zmieniono metodę konserwowania na osobne danie. Wtedy do ryby dołączyła talerzu ryż a nazywało się to haya zushi. Jednak nie było to jeszcze sushi w takiej formie, jaką znamy dzisiaj. Wyglądało to tak, że ryż był mieszany z octem i podawany z mięsem ryb z dodatkiem warzyw oraz innych składników. Pierwowzorem znanego nam dzisiaj sushi jest oshi-sushi. Powstało ono w Osace. Tutaj ryba schodzi na drugi plan a pierwsze skrzypce gra odpowiednio przyrządzony ryż. Dzisiejsze sushi powstało w XIX wieku w Tokio. Na początku było ono serwowane na straganach z jedzeniem. Właścicielem jednego z nich był Yohei Hanaka, który pierwszy zaprezentował proste danie znane, jako, nigri-sushi czyli kawałek ryby podany na kulce ryżu. Kolejnym krokiem w XIX wieku było połączenie ryby, ryżu i wodorostów nori - w takiej formie, sushi przetrwało do dziś. Skosztuj przepysznego sushi z menu Rock&Rollka, które możesz zamówić poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Rock&Rollka

Rock&Rollka – bez tego się nie zwinie!

Ważnym składnikiem sushi jest nori, czyli zielona otoczka, w którą są zawinięte pozostałe składniki. Nori zwane też inaczej - czerwoną algą, to japońska nazwa określająca jadalne gatunki wodorostów morskich. Nori nie jest tylko jedno, gdyż dzieli się na trzy typy: yaki nori - prażone na sucho,  ajitsuke nori - suszone i przyprawiane i tsukudani nori - mokre i przyprawiane.  Najpopularniejsza odmiana to ta prażona na sucho – to właśnie ten rodzaj służy do owijania sushi, ale także, jako składnik wielu dań na gorąco. Nori oraz inne glony to ja zdrowsze produkty na świecie. Są bogate w mikroelementy, minerały pochodzące od wody morskiej jak wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan oraz miedź. Posiadają w sobie także cały szereg witamin A, B1, B2, B6, B9, C. Już 5 gramów zjedzonych glonów zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ww. witaminy i minerały. Aby glony były jadalne wpierw wodorosty trzeba oczyścić a następnie poszatkować je na drobno. Potem są one suszone. Wytwarzanie nori przypomina produkcję papieru, gdyż na koniec otrzymujemy sprasowane arkusze glonów, które zostaną wykorzystane do przyrządzenia sushi. Sushi pokrojone i zawinięte w nori już czeka na Ciebie, więc zamów je z dostawą z Rock&Rollka na swój kolejny posiłek. 

Rock&Rollka

Rock&Rollka – jak to się je?!

W Japonii każdy posiłek się celebruje, więc nie jest inaczej w przypadku sushi. Jeżeli będziemy jedli sushi w japońskiej restauracji, która stosuje się do tradycji na samym początku posiłku otrzymamy ciepły wilgotny ręcznik. Dlaczego taka „przystawka” na początek? A po to, żeby wytrzeć w ów ręcznik ręce, które muszą być czyste, gdyż sushi można również jeść palcami. Nasze sushi zostanie nam podane na kwadratowych lub prostokątnych talerzach, tacach albo deseczkach – drewnianych lub z bambusa. Sushi należy do nurtu slow food, więc każdym kawałkiem mamy się delektować powoli. Spożywamy po jednym kawałku, zresztą jak widać po rozmiarze tej potrawy specjalnie zostało do tego przygotowane. Zanim rolka trafi do naszych ust maczamy ją w małej miseczce z sosem sojowym. Zróbmy to szybko, aby umoczone było jednie nori a nie przesiąkł nim ryż. Na desce obok naszego sushi zapewne będzie wasabi, czyli japoński chrzan oraz imbir, który służy do oczyszczenia kubków smakowych między kawałkami. Zamów z Rock&Rollka z dostawą do domu i zjedz swoje sushi tak jak chcesz albo wg tradycji.