Zaloguj się

Rodeo Restaurant - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Rodeo Restaurant – świetny posiłek bez ujeżdżania byka!

Rodeo to typowa rozrywka mieszkańców Stanów Zjednoczonych, a w szczególności tych mieszkających w stanie Teksas. Rodeo posiada bardzo długie tradycje, i pewnie jeszcze będzie się odbywać na długo po nas. Kowboje czy to Ci uczestniczący w rodeo, czy też Ci pędzący bydło po pastwiskach żywili w określony sposób. Jedzenie musiało być proste w przygotowaniu, bardzo sycącą, dające energię na cały dzień pracy, a co za tym idzie – wysoko kaloryczne. Najlepiej sprawdzała się w tym wypadku kuchnia meksykańska, której to receptury zmieniali, dostosowują potrawy do swoich indywidualnych potrzeb. I tak właśnie powstała kuchnia tex-mex, czyli połączenie teksańskich potraw z meksykański, chociaż w rzeczywistości są to zamerykanizowane dania meksykańskie. Możecie ich spróbować zamawiając z sieci Rodeo Restaurant poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Potrawy meksykańskie, które zaadaptowali amerykanie pochodzą głównie z północnego Meksyku. Sama nazwa tej kuchni to, co prawda połączenie dwóch rodzajów przygotowywania jedzenia, ale ma ona jeszcze jedno znaczenie. Tex-Mex to również nazwa kolei łączącej teksas z Meksykiem. Jej głównymi cechami są prostota oraz mały koszt produktów. Czasem mówi się o niej – „meksykańskie jedzenie dla gringos”. Już sama kuchnia meksykańska jest mieszanką kilku wypadkowych. Łączy w sobie tradycje tubylczych Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów. Podstawą są w niej kukurydza oraz rośliny strączkowe, a także różne odmiany papryki i chilli. Bez kukurydzy nie powstałoby wiele potraw, gdyż przygotowywana z niej masa jest ich podstawą. Przemielone ziarna kukurydzy służą np. do produkcji tortilli, bez której chyba w ogóle kuchnia meksykańska by nie istniała. Wiele produktów towarzyszy kuchni meksykańskiej jeszcze od czasów prekolumbijskich. Są to: pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza. Inne pojawiły się wraz z przyjazdem Hiszpanów i Francuzów jak np. nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek. Zanim doszło do połączenia w Teksasie jadało się głównie mięsa i zupy, podobnie jak w północnej Europie.  Sprawdź menu Rodeo Restaurant a na pewno znajdziesz coś, co przypadnie do Twojego gustu.

Rodeo Restaurant – porcje godne kowboja

Skoro w Teksasie jadło się potrawy z innego kontynentu nic, wiec dziwnego, że Kuchni Tex–Mex znajdziemy również wpływy europejskie. Na papierze owa kuchnia wydaje się niezdrowa, jest to jednak mylna opinia. Takie skojarzenia pojawiają się u ludzi, którzy żyją w innym klimacie, więc nie rozumieją zapotrzebowania mieszkańców Teksasu i okolic na wysokokaloryczne potrawy. Nie tylko klimat ma na to wpływ a również ciężka praca fizyczna, którą wykonuje większość tamtejszej ludności. Stąd też posiłek musi zapewniać odpowiednio wielką ilość kalorii, z której powstanie energia by przebrnąć przez ciężki dzień. Posiłki są jednak bardzo zbilansowane. Zawierają w sobie sporo wartościowego błonnika, który pochodzi głównie z fasoli pinto oraz czarnej. Trafia ona na talerz w postaci pasty, albo z aromatycznymi ziołami i mięsnym sosem. Odpowiednio przygotowana fasola wspomaga trawienie. Kuchnia Tex-Mex obfituje w witaminy i minerały, które znajdziemy głównie w warzywach. Oczywiście królują w niej pomidory, które są głównym składnikiem słynnej meksykańskiej salsy. Potrawy z sieci Rodeo Restaurant z dostawą szybko trafią na Twój talerz, wystarczy, że wejdziesz na stronę PizzaPortal.pl i odnajdziesz ich lokal położony najbliżej Ciebie.

Rodeo Restaurant - kuchnia w dobrym sosie

Tytułowym sosem jest guacamole, przyrządzane z awokado i limonki. Jest on bogaty w witaminy oraz tłuszcze omega-3, które są bardzo zdrowe dla naszego serca. Sos salsa z dodatkiem ostrej papryczki obfituje w składnik zwany kapsaicyna, który jest antyutleniaczem o silnym działaniu antynowotworowym. Zresztą papryka to również jeden z filarów kuchni Tex–Mex. W samym Meksyku rośnie jej 120 odmian o różnym stopniu ostrości. Duże faszeruje się mięsem albo serem a słodkie dodaje do sosów. Kolejne warzywo, które często trafia na stół w tamtych stronach to dynia. Na południu raczej ugotowane na parze, podane z masłem i odrobiną pieprzu. Natomiast na północy pieczone i w postaci dżemów oraz zup. Równie ważnym warzywem jest kukurydza. Gotuje się z niej zupy, przyrządza farsze i dodaje do dań mięsnych lub warzywnych. W Teksasie zaś najczęściej piecze się ją z odrobiną masła. Kukurydza jest też składnikiem atole - popularnego orzeźwiającego napoju z mlekiem i czekoladą. Restauracje Rodeo Restaurant odznaczają się interesującym menu złożonym z potraw przyrządzonych z oryginalnych receptur. Zamów je już teraz poprzez stronę PizzaPortal.pl.