Zaloguj się

Sevi Kebab - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Sevi Kebab – przygotuj się na eksplozję smaku!

Kebab wywodzi się z kuchni tureckiej, ale obecnie można go zjeść prawie wszędzie na świecie. Są jednak potrawy, z tej kuchni, które zjemy tylko lokalnie. Kuchnia turecka jest bogata w warzywa i przyprawy oraz wiele słodkości wypełnionych miodem i bakaliami. Zanim wyjedziesz do Turcji by skosztować tych pyszności, sprawdź ofertę sieci restauracji Sevi Kebab, która stawia na oryginalne receptury przyrządzane przez tureckich kucharzy. Teraz można zamawiać z sieci Sevi Kebab poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Kuchnia turecka posiada przepyszne potrawy na każdą porę dnia, więc zacznijmy od porannego posiłku – śniadania. Jest ono proste, ale zarazem bardzo smaczne i sycące. Z rana je się w Turcji bardzo dużo nabiału, a w szczególności serów, białego owczego podobnego do fety oraz żółtego również zrobionego z mleka owiec. Wraz z serami na stół lądują miód, świeże pomidory i ogórki, oliwki oraz dopiero upieczony chleb. Do popicia tego wspaniałego posiłku zazwyczaj podawana jest herbata. W sumie wiele tureckie śniadanie nie różni się od naszego poza jednym. Turcy jedzą przy każdym posiłku zupę, więc na śniadanie również. Jedną z porannych zup jest yogurt corbasi. Jak się można domyślić po nazwie jest to zupa jogurtowa z dodatkiem ryżu oraz nasion strączkowych. Gdy śniadanie już strawione i łapie nas ponownie głód, przychodzi pora na główny posiłek dnia. Obiad zazwyczaj rozpoczynają meze, czyli przekąski. Są one głównie wegetariańskie podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzielą się one na:

  • Dolma – tak nazywają się potrawy faszerowane. Najczęściej są to liscie winogron serwowane w formie gołąbków, papryka oraz mule. Nadzienie to zwykle warzywa z przyprawami oraz ziołami. Rzadko, ale zdarzają się też propozycje mięsnego wypełnienia.
  • Borek – to nic innego jak smażone w głębokim tłuszczu paszteciki z pikantnego ciasta, kryjące w środku: mięso, szpinak lub ser.
  • Fasulye piyazi – jest to sałatka z fasoli z oliwą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie trafiają od niej jajka ugotowane na twardo.
  • Falafel – chyba tego nie trzeba zbytnio tłumaczyć, ale dla tych, co jeszcze nie spotkali się z tą przekąską, są to kulki z mocno przyprawionej mielonej ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu.

Do wszystkich przekąsek podawane są dipy. Są to sosy przygotowane na bazie jogurtu. Zamów meze lub inne danie z menu Sevi Kebab poprzez stronę, PizzaPortal.pl.

Sevi Kebab

Sevi Kebab – czas na ucztę!

Dania główne to przede wszystkim mięso z dodatkiem warzyw i bardzo dużej ilości przypraw. Tradycyjnie na talerz trafia baranina, ale także można jagnięcina, kurczak oraz ryby. Gdy dodatkiem jest ryż wtedy taka potrawa nosi nazwę pilaw. Zimą jada się dużo tłustych ryb jak makrela, sardele, a gdy temperatura wzrasta je się lżejsze ryby jak okonie morskie, barweny, tuńczyki oraz inne ryby z Morza Śródziemnego. Najpopularniejsze potrawy obiadowe to:

  • Hamsi pilavi - potrawa z sardeli oraz ryżu, podana z różnymi dodatkami.
  • Levrek pilakisi - gulasz z okonia morskiego, cebuli i kartofli z czosnkiem.
  • Firinda manti - małe pierożki z mięsnym farszem.
  • Karides guvec - zawiesista zupa z krewetek z papryką i pomidorami, posypana serem.
  • Przysmak sułtana - kulki puree z wędzonych bakłażanów i sera.
  • Karniayarik - połówki bakłażanów nadziewane mieloną jagnięciną z orzeszkami pinii i koryntkami. 
Sevi Kebab z Dostawą

Sevi Kebab – specjalność lokalu!

Gdyby nie kebab to pewnie nasze zainteresowanie kuchnią turecką nie byłoby tak wiele. Dopiero ta potrawa otworzyła nam oczy oraz uruchomiła kubki smakowe, po której zapragnęliśmy więcej. To, co możemy zjeść w polskich restauracjach to jest jedynie tylko namiastka tego, co czeka nas w rodzimym kraju kebabu. U nas najczęstsza forma spotykana w budkach i lokalach to doner kebab. W Turcji kebaby mogą być naprawdę bardzo różne od tych spotykanych w Polsce. Do środka włada się tam nie tylko mięso, ale także warzywa oraz ryby. U nas kebab serwowany jest w chlebku pita z sosem i warzywami a czasem też frytkami. W tureckich barach i restauracjach zazwyczaj znajdziemy takie kebaby jak Sis, czyli kostki mięsa upieczone na szpikulcu, Adana – Siekane mięso również upieczone na szpikulcu, Iskender lub Bursa – mięso z rusztu, polane sosem pomidorowym i jogurtem. W Sevi Kebab z dostawą do domu również spróbujesz kilku rodzajów kebabu oraz innych potraw z kuchni tureckiej.