Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić pierogi z dostawą w Sopocie?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Tradycyjne polskie danie, które jeszcze do niedawna uznawane było za babciny obiad obecnie zyskuje nową rangę. Dzięki bardzo modnym ostatnio pierogarniom podających pierogi z wymyślnymi farszami, potrawa ta otrzymała drugie życie. Dołączyła do grona fast foodów, które w zależności od nadzienia może być tłuste i kaloryczne albo lekkie i zdrowe. Jednak skąd w ogóle wzięły się w Polsce pierogi i jaka jest ich historia? Zanim dowiesz się o pierogach wszystkich ciekawych rzeczy zamów je, online poprzez PizzaPortal z jednej z pierogarni w Sopocie.

Pierogi pojawiły się w Polsce około XIII wieku, dlatego też po takim czasie przyrządzania ich w naszym kraju uznawane są często za nasz wynalazek. Prawda jest jednak nieco inna. Jak większość rzeczy na świecie tak i pierogi zostały wymyślone na dalekim wschodzie a konkretnie w Chinach. Pierogi to przyczyna konfliktu kulinarnego między Polską a Rosją, która również siebie uważa za światową stolicę pieroga. Prawdą jest, że w Rosji pojawiły się one wcześniej gdyż do Polski przywiózł je biskup Jacek Odrowąż prosto z Kijowa, wtedy jeszcze należącego do terytorium Rosji. Jednak w Europie to nie my czy Rosjanie byliśmy pierwsi zadającymi się tym Chińskim specjałem. Kilka lat wcześniej do Włoszech przywiózł je podróżnik, Marco Polo, kiedy wrócił ze swojej wyprawy z dalekiego wschodu. W pierogarniach w Sopocie można spróbować pierogów z różnych stron świata. 

Smak pierogów na świecie.

W Chinach najpopularniejsze pierogi to wonton i jiaozi. Ciasto na pierogi wonton powstaje z mąki pszennej, wody, jajek i soli. Trzeba je bardzo cienko rozwałkować żeby nadzienie dobrze się ugotowało. Do samego farszu używa się wieprzowinę przyprawiona solą, pieprzem, czosnkiem i zielona cebulką. Tradycyjnie pierożki wonton gotowane są w wodzie lub na parze, aby potem podać je w zupie. Obecnie dużą popularnością cieszą się również w wersji smażonej na głębokim tłuszczu. Wtedy już nie są dodawane pierwszego dania tylko serwowane, jako przystawka. Jiaozi mają podobne ciasto jedynie różnią się farszem. Głównym składnikiem nadzienia nadal jest mielone mięso z tym, że tutaj jest ono z dodatkami. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska lub warzywa. Jako dodatek podaje się do nich sos sojowy. Pierogi Jiaozi podaje się tradycyjnie podczas obchodów nowego roku. Włosi podeszli do pierogów na swój własny sposób. W zmienionym kształcie i wielkości zastąpiły na stole makaron. We Włoszech liczą się tylko dwa rodzaje pierogów: ravioli oraz tortellini. Te pierwsze mają kształt małych kwadratów z ząbkowatymi krawędziami i są zazwyczaj wypełnione serem, mięsem lub szpinakiem. Tortellini mają prawie identyczny farsz różnią się jednak kształtem. Przypominają bardziej paski pierogowe zawinięte w kulkę. Ravioli i tortellini podaje się z sosem pomidorowym i tartym parmezanem. Często oba rodzaje zapieka się z kawałkami pomidorów lub dodaje do zup jak rosół czy pomidorowa. W Rosji i na Ukrainie królują pierogi smażone, gdy u nas je się przeważnie gotowane. Na Litwie i Białorusi podaje się kołduny, które są bardzo podobne do naszych jednak trochę mniejsze. W farszu zazwyczaj znajduje się wołowina z cebulą. Podaje się je z sosami lub do zup. Można je również zapiekać. 

Pierogi z dostawą w Sopocie.

W Sopocie a także w całej Polsce jada się różne rodzaje pierogów. Słodkie, słone a nawet wytrawne. Już nie ograniczają nas lokalne przepisy dzięki pierogarniom serwującym pierogi z całego świata. W samym Sopocie możemy skosztować pysznych pierogów z dowozem do domu w dwóch miejscach. Bar Bursztyn serwuje pierogi w wersji ze szpinakiem, mięsem a także serem i pieczarkami. W Bistro „Bulwar” zaś możemy spróbować gruzińskich pierogów Chinkali, które poza farszem zawierają w sobie zupę. Wystarczy wejść na PizzaPortal żeby zamówić pyszne pierogi na dowóz w Sopocie. Pierogarnie w Sopocie stoją otworem dla wszystkich smakoszy tych małych zawiniątek z farszem.