Zaloguj się

Szarpanina Beef & Pork - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Szarpanina Beef & Pork – ten posiłek warto rozdrobnić!

Szarpana lub rwana wieprzowina najlepiej sprawdza się w kanapkach, chociaż można ją stosować prawie do wszystkich potraw. Zanim jednak przejdziemy do dań i samego jedzenia warto wiedzieć jak przygotowuje się tak wieprzowinę. Nie jest, bowiem ona zwyczajnie upieczona a potem poszarpana przy pomocy dwóch widelców. Mięso musi być najpierw wolno gotowane, ale może być także upieczone na grillu, uwędzone w wędzarce czy też w piekarniku elektrycznym, jednak wszystkie te metody posiadają wspólny mianownik – długi czas obróbki w niskiej temperaturze. Mieszanki przypraw, jakie się dodaje do wieprzowiny zmieniają się w zależności od metody obróbki cieplnej. Najwięcej zwolenników szarpana wieprzowina posiada w Stanach Zjednoczonych. W Polsce również robi się coraz popularniejsza m.in. dzięki sieci restauracji Szarpanina Beef & Pork, z której zamówisz poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Wolno przygotowywana wieprzowina to zazwyczaj łopatka, albo karkówka. Gotuje się je lub piecze do momentu aż mięso zacznie się rozdzielać na pojedyncze włókna. Gdy już będzie gotowe „szarpie” się je widelcem a potem zanurza się w sosie barbecue. Najlepiej sprawdzają się do niego surówki z kapusty np. czerwonej albo zwykłe korniszony. Najbardziej popularna wersja podania przewiduje bułkę od hamburgera, ale serwuje się ją również w towarzystwie puree ziemniaczanego.  Sposób jej przygotowania jest łatwiejszy niż może się wydawać. Potrzeba jedynie spełnić kilka wymogów i oczywiście uzbroić się w cierpliwość, gdyż może to zając trochę czasu. Nie na darmo nazywana jest wolno gotowaną/pieczoną wieprzowiną. Łopatkę lub karkówkę myjemy, osuszamy a potem wycinamy zbędny wierzchni tłuszcz oraz włókna. Następnie smarujemy całość ostrą musztardą. Obieramy 4 cebule i kroimy na cztery części. Do całego procesu potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne z przykrywką, którą możemy równie dobrze zastąpić folią aluminiową. Na dnie tego właśnie naczynia układamy pokrojoną cebulę. Mieszamy przyprawy, jakie chcemy dodać a potem nacieramy nimi mięso z każdej strony. Układamy ją na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 30 minut. Tutaj kończy się pierwsza część przygotowań. Zamiast szykować szarpaną wieprzowinę w domu można ją zamówić z dostawą z Szarpanina Beef & Pork poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Szarpanina Beef & Pork

Szarpanina Beef & Pork – cierpliwość decyduje o smaku!

Gdy mięso przeszło już pierwszą fazę obróbki cieplnej i jest upieczone pora dolać na dno naczynia żaroodpornego ¾ szklanki wody. Przykrywamy całość pokrywką lub folią, zmniejszamy temperaturę gdzieś do 130 stopni C, bez termoobiegu i pieczemy jeszcze przez jakieś 4 godziny. To jest czas dla kawałka mięsa o wadze 1kg. Każde pół kilo więcej to jedna godzina dłużej w piekarniku. Tak też w przypadku 1,5kg łopatki lub karkówki musi się ono piec przez 5 godzin. W tym czasie nie musimy czuwać nad mięsem, wystarczy je zostawić w piekarniku i zająć się czymś innym, jednak pamiętajmy o ustawieniu czasomierza, by nasza wieprzowina się nie spaliła! Po upieczeniu i wystudzeniu mięsa, wyjmujemy je z naczynia i szarpiemy widelcem. Robimy to do czasu aż mięso podzieli się na pojedyncze włókna. Cebulę z dna naczynia można drobno pokroić i dodać do mięsa. Poszarpane mięso, wraz z cebulą należy teraz wymieszać z sosem BBQ, który można kupić, ale lepszy jest zrobiony samodzielnie w domu. Gotowe! Już można serwować mięso w bułce z dodatkiem kapusty i korniszonów. W menu Szarpanina Beef & Pork znajdziesz właśnie takie kanapki oraz o wiele więcej.

Szarpanina Beef & Pork z Dostawą