Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Restauracja indyjska w Szczecinie

Wpisz adres i znajdź restauracje indyjskie w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Zamów z restauracji indyjskiej w Szczecinie z dostawą

Indie, to nie tylko kraj o wielkiej liczbie ludności, ale także państwo mocno zróżnicowane religijnie. Ten czynnik jest jednym z tych, które powodują, że trudno mówić o uniwersalizmie kuchni indyjskiej. Wyróżnia się co najmniej cztery regiony Indii, które różnią się między sobą w zakresie sztuki kulinarnej. Na zachodzie dominuje kuchnia bombajska, ze sztandarowym daniem, czyli kaczką po bombajsku. Na północy (z duża ilością wyznawców islamu) nie spożywa się wieprzowiny, a popularny jest kurczak. Na wschodzie (kuchnia bengalska) w jadłospisach łatwo znaleźć dani z ryb oraz ryż i soczewicę. Na południu dominuje kuchnia wegetariańska.

Dla siebie i dla rodziny

Niezależnie od tego czy pragniemy zamówić jedzenie indyjskie dla jednej osoby czy na niedzielny obiad dla całej rodziny możemy uczynić to za pośrednictwem Pizzaportal.pl. Szczególnie interesujące jest to ostatnie rozwiązanie, ponieważ dostępne są oferty dań dla 4 osób. Mogą one mieć charakter mięsny (schab, polędwica wołowa i kurczak z pieca tandoor), wegetariański (ser i pieczarki na ostro z grilla, cieciorka, ziemniaki z kalafiorem, warzywa duszone w sosie orzechowym) albo z owoców morza (ryba, kalmary i krewetki z grilla, ryba w sosie kokosowym, pikantne krewetki smażone w czosnku i ziołach).

Obiad po indyjsku z dowozem

Odkrywając smaki indyjskiej kuchni warto zacząć od zup. Może to być zupa z soczewicy z cytrynowym posmakiem i ryżem czy ostro-kwaśna zupa z liśćmi curry i pomidorami. Z dań wegetariańskich można zamówić Malai kofta, czyli warzywne kulki nadziewane białym serem w bogatym sosie orzechowo-bakaliowym. Kaszmirskim przysmakiem są delikatne kawałki wołowiny, duszone w mielonych przyprawach o posmaku pomidorowym.  Spośród dań rybnych wymienić można okonia w sosie na bazie kolendry i mięty.  Do tego dochodzą różnorakie dania przygotowywane w tradycyjnym indyjskim piecu tandoor.