Zaloguj się

Szisza Kebab - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Szisza Kebab – po prostu świetnie kuchnia!

Każdy kraj ma swoje zwyczaje związane z jedzenie. Te polskie mogą się wydać dziwne obcokrajowcom jak i te pochodzące z innych krajów zbudzają nasze zdziwienie. Jednym z ciekawszych pod tym względem państw jest Turcja. Wiele obyczajów, które uważamy za prawdziwe są jedynie stereotypami lub po prostu nieprawdą. Przyjrzyjmy się bliżej tureckim obyczajom związanych z jedzeniem, a może sami któreś zaadaptujemy do naszego codziennego życia. Potraw tureckich za to możemy spróbować zamawiając z Szisza Kebab z Zabrzu poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Turcję uważa się za kraj kawoszy, nic bardziej mylnego. Częściej pija się tam herbatę, która jest napojem narodowym. Tradycyjnie powinna być parzona czarna, w dwupoziomowym czajniku, bez pośpiechu. Herbata jest też symbolem gościnności w Turcji. W wielu miejscach dostaniemy ją za darmo jak np. banku, targu, czy też w autobusie od stewarda podczas dłuższej trasy. Warto pamiętać, że herbatę w Turcji piję się po posiłku a nie przed lub w trakcie. Potrawy w Turcji mają inną strukturę niż te znane nam. Są bardziej wilgotne, w rzadkiej formie, dlatego też najczęściej do konsumpcji używa się łyżki. Je się nią nie tylko zupy, ale także dania główne i sałatki. Widelec jest używany rzadko, zaś nóż w ogóle. Resztki z talerza zbiera się chlebkiem, więc nie potrzebne jest narzędzie do zgarniania. Skoro mowa o chlebie to jest on częścią każdego tureckiego posiłku. Nawet, jeżeli będzie to makaron lub inne danie z mąki, chleb i tak trafi na nasz stół.  Nic, więc dziwnego, że Turcy są narodem spożywającym najwięcej chleba na osobę – prawie 150kg rocznie. Na szczęście i chlebek jest cienki i wypleniony powietrzem jak lavas i jeszcze cieńsza yufka. W Turcji chleba się nie kroi na kromki tylko odrywa się od wspólnego bochenka małe kawałki, które potem moczy się w sosie, jogurcie lub faszeruje np. świeżymi warzywami. Zainteresowany? Skosztuj tureckich przysmaków w domu zamawiając je z Szisza Kebab z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Szisza Kebab

Szisza Kebab – wspólnie smakuje lepiej

Turcy podobnie np. do hindusów stawiają jeden garnek/miskę na stole i z niej jedzą. Polacy oraz reszta zachodnich europejczyków przywiązują wagę do nakładania i jedzenia z własnego talerza. Pomijając własny talerz Turcy uważają, że wtedy nic się nie marnuje jak np., który na łyżce wędruje od razu do ust. Kolejną różnicą między nami a Turkami to szybkość spożycia posiłku. My lubimy delektować się obiadem, rozmawiać i celebrować cały posiłek, Turcy zaś jedzą szybko i sprawnie. Na dyskusję czas poświęcają dopiero podczas deseru i picia herbaty. Ma to swoje korzenie jeszcze w czasach, gdy jadło się na podłodze obok garnka. Wpierw jedli mężczyźni, którzy właśnie wrócili z pola. A potem szybko robili miejsce kobietom i dzieciom. Dzisiaj może to mieć również odzwierciedlenie w dbaniu o figurę. Jemy i odchodzimy od stołu, długie debaty służą większej ilości spożytego jedzenia i tyciu. Jeżeli jednak masz ochotę konwersacji podczas posiłku i celebracji każdego dania zamawiaj potrawy z menu Szisza Kebab i ciesz się ich smakiem w domowym zaciszu.

Szisza Kebab z Dostawą

Szisza Kebab – posiłkowy plan dnia

Śniadanie w Turcji, jak w innych kulturach śródziemnomorskich, jest małe i skromne. Z rana do wyboru mamy bułeczki, obwarzanki, kilka czarnych oliwek, pomidora, ogórka, kawałek białego, słonego sera i oczywiście herbatę. W weekendy można sobie pozwolić na bogatszą wersję. Obiad również jest lekki i nieskomplikowany. Zazwyczaj są to dania warzywne z soczewicy, fasoli, ziemniaków i bakłażana. Serwowane są w wersji gulaszu w misce z sosem pomidorowym. Dodatkiem do tego może być ryż albo kasza bulgur. Zupy zaś w Turcji je się o każdej porze nawet późno w nocy czy też nad ranem. Są one bardzo kremowe i rozgrzewające. Szczególną popularnością cieszą się zupy z baraniny. Po obfitym obiedzie pora deser. Tutaj pojawia się kolejna ciekawostka, gdyż Turcy mają deser przygotowywany z piersi kurczaka. Tak dokładnie to nie pomyłka. Nazywa się tavuk gogsu i składa się z mleka, cukru, mączki ryżowej i gotowanej piersi z kurczaka. Po zmiksowaniu całości modeluje się go w kształt rulonu i tak podaje na talerzu. Skomponuj swój obiad po turecku z Szisza Kebab w Zabrzu już teraz!