Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Taormina. Zamów z Dostawą!

Wpisz swój adres dostawy lub wybierz restaurację z listy poniżej
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Sycylia. Turystyczny i kulinarny raj. A jedyną z najchętniej odwiedzanych miejscowości na wyspie jest Taormina – miasto założone już w IV w p.n.e. przez uciekinierów z Naksos, słynne m.in. z powodu dobrze zachowanego greckiego teatru, pięknej katedry i dominującego nad miastem zamku. Kuchnia sycylijska jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Sycylijska pizza z anchois, caponata, ser ricotta, makaron z sardynkami i rodzynkami, pasta alla norma, jeżowce, pane con la milza, pane con la trippa czy stigghiola – to tylko niektóre z charakterystycznych dla tego regionu zachwycających potraw. To właśnie w otoczeniu tak wspaniałego jedzenia, kultury i klimatu dorastał Marco Messina – założyciel niewielkiej, ale bardzo dynamicznie rozwijającej się, sieci włoskich pizzerii we Wrocławiu Taormina. Dostawa z restauracji Taormina pozwoli Wam cieszyć się autentycznym smakiem włoskiej kuchni, a szczególne miejsce w menu Taorminy zajmują przysmaki wywodzące się z rejonu Sycylii: dania ukochane przez Marco za dziecka. Wyjątkowy lunch, romantyczna kolacja, spotkanie z przyjaciółmi czy niedzielny obiad. Każda okazja jest dobra, by zamówić z Taorminy coś smacznego.

Taormina Dostawa

Dostawa z Taorminy. Sycylia na wyciągnięcie ręki…

Marco Messina przyjechał do Polski ze słonecznej Sycylii ponad 15 lat temu. Wrocław ogromnie mu się spodobał, ale brakowało mu tutaj miejsca, do którego można wpaść (lub z którego można zamówić) prawdziwe włoskie jedzenie. I tak narodziło się marzenie o otwarciu we Wrocławiu własnego lokalu. Po kilku latach starań udało Marco to marzenie spełnić i powołać do życia restaurację Taormina. Lokal szybko zaczął cieszyć się wielką popularnością, co skłoniło przesympatycznego sycylijczyka do uruchomienia kolejnego miejsca.

Taormina to w tej chwili we Wrocławiu dwa lokale: Łódzka i Januszowicka, ale z dobrego źródła wiemy, że wkrótce nastąpią na tym polu pewne zmiany i Taormina otworzy swoje podwoje w zupełnie nowym, większym i lepszym, miejscu. Kuchnia pizzerii Taormina oparta jest na tradycyjnych włoskich recepturach i oryginalnych składnikach. Jeśli ser, to tylko mozzarella, boczek to pancetta, a szynka prosciutto crudo. Żadnych zamienników i półśrodków. Pizzę z dowozem z Taorminy charakteryzuje wyśmienite, cienkie ciasto, takie, jakie uwielbiają Włosi, ale jeśli macie ochotę na pizzę na odrobinę cieńszym placku – Taormina przychyli się do Waszej prośby…

Taormina Menu

Menu Taorminy. Magia rodzajów włoskiej pizzy.

Marco Messina, jak na prawdziwego, pełnego temperamentu, włoskiego szefa kuchni przystało, niechętnie zezwala na modyfikacje swoich kompozycji smakowych. Jeśli jednak spośród około 40 przygotowanych przez Marco rodzajów pizzy nie uda Wam się wybrać czegoś dla siebie (czy to w ogóle możliwe?), zawsze możecie zamówić podstawową margheritę i wirtualnie dodać do niej takie składniki, na jakie macie ochotę. Już sama lektura nazw starannie skomponowanych przez Marco pizz potrafi przyprawić o „cieknącą ślinkę”.

Przykłady? Prosimy bardzo: Pizza Bekon all’italiana, ze świeżo krojoną pancettą, mozzarellą, czarnym pieprzem i czosnkiem. Pizza Pantelleria (nasz cichy faworyt): karczochy, cukinia, anchois, kapary, czerwona cebula i pomidorki koktajlowe. Pizza salisiccia e friarelle, z włoską rzepą friarelle, włoską kiełbasą i świeżym czosnkiem. Oraz wyjątkowa wegetariańska Patate Friarelli e Rosmarino, czyli biała pizza bez sosu pomidorowego, z zapiekanymi ziemniakami, włoską rzepą i rozmarynem. A przecież dostawa z Taorminy zawsze oznacza coś więcej niż tylko pizza! Na Wasze zamówienia online czekają m.in. lasagne z makaronu własnej produkcji, sałatki, tortille i sycylijski rarytas (ulubiona potrawa Marco) – arancini, czyli ryżowe kuleczki z farszem. Musicie tego spróbować!