Zaloguj się

Ten Sushi - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Ten Sushi – smaczne i popularne

W Polsce zdania na temat sushi są bardzo podzielone. Jedni się nim zachwycają inni zaś nie widzą nic wyjątkowego w samej surowej rybie. Ci drudzy są jednak w błędzie, gdyż sushi to znacznie więcej niż sama ryba, to bogactwo smaku ukryte w wyjątkowych dodatkach. Potrawa ta posiada wiele odmian, ale jest kilkanaście najbardziej popularnych, które warto znać i spróbować. Oto krótki przewodnik po odmianach sushi. A gdy już zapoznacie, zamówcie swoje ulubione z sieci Ten Sushi poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Sushi różni się od siebie w zależności, z której japońskiej wyspy pochodzi. Składniki są wtedy typowe dla tego miejsca a nazwy sushi są związane ze sposobem przygotowania, co ciekawe nie zawsze jest to robione przy pomocy maty bambusowej. Nigiri to podstawowa i najprostsza odmiana sushi. Nazwa oznacza dosłownie – ugniatać. Kleisty ryż doprawiony octem ugniata się w niewielkie podłużne kulki, na których układa się kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki, czyli japońskiego omleta. Podaje się je z dodatkiem chrzanu wasabi, który doskonale podkreśla ich smak. Kolejną dobrze znaną odmianą jest Maki. To właśnie ten rodzaj jest ogólnoświatowym wyobrażeniem sushi. Jego nazwa, podobnie jak Nigiri, odnosi się do metody przygotowywania. Oznacza ona – sushi zawijane, w rzeczywistości jest Nigiri owinięte sprasowanymi algami morskimi, nori. Wałki te są zwijane przy pomocy bambusowej maty a następnie krojone na kawałki. W podstawowej wersji – hoso-maki, czyli cienkie maki – plasterki sushi mają ok. 2-3 cm grubości. W środku znaleźć można zarówno owoce morza, jak i warzywa, takie jak karczoch, awokado, ogórek czy pędy bambusa. Grubszą ich wersją są Futo-maki (futoi z jap. gruby, tłusty). Plasterki są szersze i mają od 4 do 6 centymetrów. Mają one bardziej dekoracyjną formę z wystającym ogórkiem lub sałatą. Ura-maki to ich odwrócona wersja, gdzie ryż jest zewnętrzną warstwą a prasowane nori w środku z resztą dodatków. Gotowe rolki obtaczane są w ziarenkach sezamu lub kawiorze co wyróżnia je od reszty rodzajów. W menu Ten Sushi znajdziesz wyżej wymienione odmiany sushi oraz znacznie więcej.

Ten Sushi

Ten Sushi – rożki, prostokąty i inne figury

Temaki to zarazem jedna z najszybszych i najprostszych w przygotowaniu odmian sushi i jednocześnie najbardziej nietypowych. Swoim kształtem przypomina lodowego rożka, w którym za wafel robią płaty nori. Wypełnia się je ryżem, pokrojonymi w słupki warzywami oraz kawałkami ryb. W Polsce nazywane są – hand-roll, i są uznawane za fast food, bo można je łatwo zjeść nawet będąc w pośpiechu. Kolejne sushi o nietypowym kształcie to Oshizushi. Jego kanciasty kształt uzyskuje się poprzez uciskanie ryżu, wpierw samego a potem z wybranymi dodatkami. Robi się to w specjalnych foremkach zwanych oshi-bako. Po wyjęciu z formy, bloki kroi się na kilkucentymetrowe kawałki. Kolejne sushi w ogóle go nie przypomina. Chirashizushi oznacza – sushi rozrzucone. To ryż w misce, na którym układa się typowe dla sushi składniki, czyli rybę, owoce morza, warzywa, tofu oraz japoński omlet. Niezależnie od rodzaju sushi najlepiej smakuje w domu, więc zamów jest z dostawą z Ten Sushi poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Ten Sushi z Dostawą

Ten Sushi – danie w dobrej formie

Gunkan Maki to uproszczona wersja klasycznych maków. Nie są one starannie formowane w kształt rolki, tylko pojedynczo zwijane z doprawionym octem ryżem. Dopiero potem owija się je nori, które jest dłuższe aby zabezpieczyć przed wypadaniem układane na wierzch dodatki.  Unagi Nigirizushi to sushi z węgorzem japońskim, który uznawany jest za jeden z najlepszych dodatków do tradycyjnego sushi. Wyjątkowe jest w nim to iż węgorz ten nie jest dodawany do sushi surowy tylko jest wcześniej grillowany. Sushi to łatwo rozpoznać, gdyż ma ono brązowy kolor, którego nabiera od grillowanej ryby. Tofu to nieodzowny składnik japońskiej sushi, więc musiał się on znaleźć również w sushi. Inarizushi to wypełnione ryżem sakiewki z cienko krojonego tofu, smażonego na głębokim tłuszczu.  Oryginalnie ryż doprawiany jest octem i stanowi jedyne wypełnienie Inarizushi. W regionalnych wersjach potrawy, tofu bywa zastępowane cienkim japońskim omletem. Ten Sushi oferuje wiele odmian tej kultowej potrawy, ale również wiele innych dań kuchni japońskiej, które najlepiej zamawia się poprzez stronę PizzaPortal.pl.