Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

The Mexican Łódź

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

The Mexican w Łodzi – smacznie, ostro, z charakterem

Na co dzień spotykamy się z kuchnia meksykańską w wersji, tex-mex, czyli z jej zamerykanizowaną wersją. Prawdziwa kuchnia meksykańska jest pełna niespodzianek, kryjąc w sobie niezliczone bogactwo smaków i aromatów. Rozpiętość kulturowa i kulinarna Meksyku jest przeogromna a jest to spowodowane tym, że większa część ludności jest napływowa. To tworzy interesującą mieszankę dodatków, z których składają się meksykańskie dania. Są jednak składniki, które niezależnie od części Meksyku czy też regionalnych zwyczajów, zawsze się pojawią w naszym daniu. Są to: kukurydza, fasola, chili i pomidory. Teraz można zamówić pyszne meksykańskie potrawy z The Mexican w Łodzi za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl lub korzystając ze specjalnej aplikacji na smartfona.

 

 

Najbardziej znanym daniem meksykańskim na świecie, a także w Polsce jest tortilla. Ten niepozorny okrągły chlebek tradycyjnie wykonywany z mąki kukurydzianej zdobył ogromną popularność. Stworzony przez biedotę meksykańską, jako tani i łatwy sposób wykarmienia rodziny wszedł na salony a może raczej na ulice prawie wszędzie na ziemi. Nie ma chyba żadnego baru z jedzeniem typu fast food, który by jej nie serwował! Po dodaniu do tortilli, farszu zamienia się ona w pełnowartościowe danie. Tortille faszeruje się mięsem wołowym oraz fasolą. Najsłynniejsza a zarazem najprostsza tortilla nosi nazwę - burrito de machaca, czyli placek z dodatkiem wołowiny. Obecnie wkłada się do niej wszystko od kurczaka, guacamole, sera, śmietany przez kiełbasy a nawet wodorosty. Nie wymaga ona wielu składników a jest smaczna i sycąca. Zamów burrito lub inne danie z restauracji The Mexican w Łodzi poprzez stronę PizzaPortal.pl. 

The Mexican w Łodzi – jeden kraj, wiele kuchni

Centralny Meksyk łączy w sobie kuchnie różnych kontynentów. Wyczuwalne są wpływy Azji –głównie Indii, a także Europy. Tutaj życie skupia się głównie wokół targowisk, na których można kupić dosłownie wszystko. Soczyste owoce oraz warzywa w szczególności pomidory, które są intensywnie czerwone a także rozmaite gatunki fasoli, ryb i owoców morza. Prawie każde stoisko umożliwia spróbowania regionalnych potraw jak smażone ziemniaki lub pieczone żeberka wieprzowe. Dumą tego regionu jest sos mole poblano, w jego skład wchodzą liczne składniki:  migdały, orzechy arachidowe, kurczak, goździki, pasta sezamowa, cynamon i gorzka czekolada. Meksyk południowy dzieli się na region gdzie ma swoje własne smaki. Tak, więc w regionie Yucatan królują smaki słodkie, natomiast w Oaxacan - potrawy pikantne, np. tamale, czyli smażone liście kukurydzy, w które zawinięty jest farsz z mięsa lub sera i pikantnego chilli. Oaxacan słynie też z sosu mole Oaxaqueno, który przypomina w smaku mole poblano, ale jest nieco słodszy, bo w jego skład wchodzą także banany. Zamów z The Mexican w Łodzi swój kolejny posiłek.