Zaloguj się

Tkalnia Makaronu - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Tkalnia Makaronu w Łodzi – makaron na miarę!

Makaron najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską jednak jego wynalezienie przypisują sobie Chińczycy. Włosi mają odmienne zdanie na ten temat. Ten spór trwa już długo, ale niezależnie, kto jest twórcą makaronu, jedno jest pewne – jest on przepyszny! Można go serwować samego, ale dopiero z w towarzystwie aromatycznego sosu ujawniają się wszystkie jego walory smakowe. W dodatku występuję w wielu odmianach, więc można mieszać kształty z różnymi smakami. Dzięki temu przyjemność z makaronem nie będzie mieć końca. W restauracji Tkalnia Makaronu w Łodzi makaron i sosy idealnie ze sobą współgrają a ich smak potrafi zaskoczyć nawet największych smakoszy. Zamów z Tkalnia Makaronu w Łodzi poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

 

Istnieje wiele teorii jak powstał makaron. Jedną z nich jest, iż było to w Rzymie w I wieku p.n.e. wytwarzano tam, bowiem wtedy mączne placki zwane, „lagana”, które ostatecznie przeistoczyły się w dzisiejszą lasagne. Na początku wypiekano te placki zaraz po przyrządzeniu, ale po jakimś czasie odkryto, iż można je równie dobrze suszyć na słońcu, w tej formie przechowywać a potem sprzedawać. Inna teoria mówi, że makaron pochodzi z zupełnie innej strony świata i to dość odległej od Włoszech. Konkretnie chodzi o Chiny. W jednej z chińskich wiosek odnaleziono czarkę z makaronem, która jak mówią naukowcy ma ok. 4000 lat. Makaronem od dawna zajadają się także Arabowie. Było to wygodne pożywienie dla ludu, który ciągle był w drodze. Suszono go, krojono na cienkie paski a potem w tej formie sprzedawano. W tej postaci dotarł do Sycylii, która była kiedyś zajmowana przez Arabów. I tak historia zatacza koło, makaron ponownie pojawia się we Włoszech. W Palermo w XII wieku Arabowie stworzyli manufaktury do jego produkcji. Tak narodził się przemysł makaronowy. Handlarze z Genui wykorzystali to stając się monopolistami w obrocie makaronem. Po połączeniu makaronu z sosami jego popularność nie przestaje rosnąć aż do dzisiaj. Przekonaj się sam jak pyszny może być makaron, gdy jest serwowany przez profesjonalistów! Zamów z Tkalnia Makaronu z dostawą do domu już teraz.

Tkalnia Makaronu w Łodzi - fakty i mity

O makaronie krążą różne plotki i mity. Warto wiedzieć, które z nich są prawdą, a które tylko wymysłem wyobraźni.

 

·         1 litr na każde 100g – makaron lubi się z wodą i dlatego potrzebne jest proporcje są 10:1. Poza tym, więcej wody ułatwia mieszanie makaronu podczas gotowania.

·         Tylko na wrzątek – jeżeli chcemy dobrze ugotować makaron, a najlepszy jest ugotowany al dente, czyli półtwardy musimy to zrobić wrzucając go na wrzątek. Trzeba tak zrobić, dlatego, że łatwo przegapić moment, kiedy makaron będzie w tej formie. Można to sprawdzić wyciągając jeden makaronik, po rozcięciu powinien on mieć w środku nieco ciemniejszą warstwę.

·         Olej jest zbędny – mitem jest, że trzeba dodać do makaronu trochę oleju lub oliwy po to, aby się nie sklejał. Najważniejsza jest ilość wody a sam olej i tak utrzymuje się tylko na powierzchni, więc nie ma styczności z makaronem.

·         Nie przelewać zimną wodą – wtedy makaron straci na ciepłocie a ważne jest żeby trafił do gorącego sosu i nie obniżał jego temperatury.

·         Sos z winem, wino z sosem – zasada jest prosta: jasny sos do makaronu dajemy białe wino, ciemny sos do makaronu – wino czerwone.

 

Znajdź swoje ulubione danie z makaronem w menu Tkalnia Makaronu i ciesz się jego smakiem w domowym zaciszu.

Tkalnia Makaronu w Łodzi – jak jeść makaron?

Nie chodzi tutaj o to, jakich sztućców używać a o ogólne zasady jak np. kiedy podają go Włosi itp.

·         We Włoszech nie serwuje się makaronu na drugie danie, nie jest też on dodatkiem do mięs.

·         Każdy rodzaj makaronu ma swój rodzaj sosu, z którym komponuje się najlepiej. Jest to związane z tradycją, ale także z intuicją Włochów.

·         Włosi nie serwują makaronów na słodko.

·         Makron dodaje się do sosu a nie odwrotnie.

·         Dobra pasta to taka, która po zjedzeniu nie zostawia sosu na dnie talerza. Dobrze połączony makaron z sosem taki właśnie powinien być.

·         Jedzenie makaronu widelcem i łyżką to polski pomysł, aby ułatwić sobie nabieranie porcji. Włosi każdy makaron jedzą tylko i wyłącznie widelcem.

 

Daj się ponieść makaronowej fali smaków i zamów z Tkalnia Makaronu w Łodzi poprzez stronę PizzaPortal.pl.