Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić pizze z dostawą w Toruniu?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Sprawdzamy w menu składniki, cenę a potem już tylko zamawiamy pizzę z dostawą do domu. Jeżeli jest smaczna to na tym kończy się nasze zainteresowanie pizzą. Inne informacje nie są nam potrzebne by cieszyć się jej smakiem. A może warto jednak dowiedzieć się o niej odrobinę więcej?

Każdy zapytany, z czego składa się pizza powie: ciasto, sos, ser i dodatki. Wszystko się zgadza jednak proces powstawania pizzy jest odrobinę bardziej skomplikowany. Dlaczego obrzeże pizzy jest chrupiące a środek miękki i ciągnący? Ile czasu musi spędzić w piecu, aby wyszła idealna? Jaki jest skład ciasta? Z jakich pomidorów powstaje najlepszy sos do pizzy? Pora rozwiać wszystkie te wątpliwości! Każdy mistrz pizzy, we Włoszech znany pod nazwą – pizzaiolo, zanim wyjdzie do domu po ciężkim dniu pracy, przygotowuje ciasto na następny dzień. W pizzerii, a szczególnie w tej popularnej gdzie trzeba wydać klientom kilka placków w ciągu pięciu minut do wyrabiania ciasta używa się maszyny. Wyrób ciasta zawsze zaczyna się od wlania zimnej wody oraz wrzucenia drożdży. Na dziesięć litrów wody dodawane jest dwadzieścia gram drożdży. Następnie dodaje się około pięć kilogramów mąki. Gdy maszyna już powolnie mieszą całą masę, dosypuje się sól –około pięćdziesięciu gram na każdy dodany litr wody. Sól ma właściwości hamujące wzrost drożdży, dlatego dodaję się ją na samym początku, aby ciasto nie urosło nie wyrosło za bardzo. Gdy tak się stanie ciasto straci swoją elastyczność i podczas formowania placka mogłyby się porobić w nim dziury. Teraz nadszedł odpowiedni moment by dodać resztę mąki. Przy takiej ilości wody w sumie daję się około szesnastu kilogramów maki. Nie można zostawić jednak maszyny samej, trzeba kontrolować proces łączenia się składników. Jeżeli zaczyn nie tworzy jednej masy należy wrócić do korzeni i przerzucić ciasto rękami. Gotowe ciasto na pizze po wyciągnięciu z maszyny powinno być gładkie, elastyczne i ciągnące tak, aby podczas podrzucania placków nad głową ciasto nie rozleciało się. Teraz zostaje już tylko podzielić ciasto na niewielkie kulki i zostawić na noc. Tak właśnie powstaje ciasto w pizzeriach w Toruniu.

Pizza na wynos w dobrej formie.

Na drugi dzień, gdy kuleczki z ciasta już trochę podrosły można brać się do formowania koła. Teraz zaczyna się pokaz umiejętności pizzermena. Wprawne dłonie rozbijają kulkę na blacie i zaczynają w dość szybkim tempie formować koło. Trzeba to zrobić szybko, aby okrąg był równy. Gdy średnica jest taka jak chcieliśmy można już smarować ciasto sosem. Dla Włochów ważne jest, z jakich pomidorów on powstaje. Zazwyczaj są to pomidory lokalne jak np. San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza. Jednak w Polsce zazwyczaj używa się wybrane i sprawdzone marki już obranych pomidorów z puszki. Przeciera się je na sicie a następnie nieco doprawia. Pomidory muszą być dobrej, jakości bo gdyby były, chociaż odrobinę mdłe albo gorzkie popsują cały smak pizzy. Jeżeli chodzi o składniki to czasem im mniej tym lepiej. Zresztą taką filozofię wyznają włosi. Ich ulubioną pizzą jest Margherita, która jest również najtańsza. Możliwe, ze jest tak, dlatego, że dodatki na niej mają barwy ich narodowej flagi: czerwień od sosu, biel od mozzarelli i zieleń od listków bazylii.  Składniki ułożone to pora na pieczenie. Klasyczny włoski piec musi być na drewno, a nie elektryczny. Pizza z takiego pieca jest chrupka, ale nie twarda, a ser odpowiednio przypieczony. W dobrze nagrzanym piecu pizzy wystarczą dwie minuty by była idealnie wypieczona. W domowych warunkach ciężko uzyskać takie efekty, ale, od czego jest zamawianie pizzy z dowozem?

Pizzerie w Toruniu.

Tak Toruń też może pochwalić się pyszną pizzą pieczoną według włoskich tradycji. Jedną z nich jest Gusto Dominium Żółkiewskiego, gdzie do wyboru są nie tylko dodatki, ale także grubość ciasta. Dlatego jeżeli jesteśmy fanami pizzy niczym z Neapolu wybierzemy cienkie ciasto, a może wolimy wersję grubszą w stylu chicagowskim to też mamy taką możliwość. Wasza pizza - Wasz wybór. Wejdź na PizzaPortal i zamów już teraz pizze z dostawą do domu.