Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Restauracja indyjska w Toruniu

Wpisz adres i znajdź restauracje indyjskie w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Smaczne dania z restauracji indyjskiej w Toruniu

Indie, to swoisty konglomerat narodowościowy, religijny i kulturowy. Do tego należy dodać także kulinarny. Właśnie te trzy pierwsze czynniki spowodowały, że tak naprawdę nie istnieje jedna, uniwersalna kuchnia indyjska. Szczególnie jaskrawo widać to na przykładzie wierzeń religijnych. Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, dla hinduistów świętym zwierzęciem jest krowa, więc nie używają oni wołowiny do przygotowania posiłków. Część mieszkańców Indii ze względów religijnych nie spożywa mięsa w ogóle. Stąd też w potrawach indyjskich tak wiele dań z użyciem warzyw, sałatek, ryżu czy soczewicy. 

Indyjskie przyprawy

Można przygotować osobny artykuł na temat hinduskich przypraw. Jest ich wiele, a część z nich obecna jest w większości kuchni świata. Nie bez przyczyny Indie stanowiły łakomy kąsek dla państw kolonizujących nowe lądy. Handel przyprawami stanowił i stanowi znaczącą część interesów prowadzonych przez światowe koncerny handlowe. Pośród indyjskich przypraw znajdziemy imbir, paprykę chili, curry, kurkumę, pieprz biały, czarny i cheyenne, kolendrę, kardamon, nasiona sezamu, limonkę, goździki i koper włoski. Oczywiście istnieją także inne przyprawy pochodzące z Półwyspu Indyjskiego, ale ich nazwy  znane są przede wszystkim znawcom kuchni.

Indyjskie dania z dowozem

W Toruniu znajdziemy kilka restauracji indyjskich, które dostarczają zamówione dania pod wskazany adres. Za ich pośrednictwem zamówić można zupę z kurczakiem bądź jagnięciną, dania z krewetkami, domowy ser koma w sosie z orzechów nerkowca, kurczaka mango albo kurczaka w sosie maślano-pomidorowym. Smakosze pizzy mogą zamówić ją przygotowaną w piecu tandoori. Z dań wegetariańskich proponujemy ser paneer, cukinię, paprykę i chili smażone w indyjskich przyprawach. Dla osób ceniących posiłki z ryb przeznaczone jest m.in. fish karahi, czyli kawałki ryby, cebuli, imbiru i chili w pikantnym sosie curry.