Zaloguj się

Viaduct - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Viaduct w Warszawie – pomost do znakomitych smaków!

Włoska kuchnia to nie tylko pizza, pasta czy też bogactwo serów i wędlin. W tym kraju cenione są też bardzo wszelkie dodatki do dań, w szczególności sosy. Jeden z nich, coraz bardziej doceniany w Polsce, składa się z typowych dla tego kraju składników i ciężko by szukać czegoś bardziej włoskiego. Bazylia, oliwa, parmezan i orzeszki pinii to jego główne składniki. Mowa tutaj oczywiście o pesto. Sieć restauracji Viaduct w Warszawie w swojej ofercie również oferuje dania z dodatkiem tego sosu, który uświetni smak każdej potrawy. Teraz można zamawiać z Viaduct w Warszawie poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Pesto to typowy sos śródziemnomorski, który pasuje do potraw wytrawnych. Wywodzi się z Genui, choć uważa się, że jego korzenie sięgają aż starożytnego Rzymu. Jednak pierwsze wzmianki o tym sosie pochodzą z 1600 roku, odkryto je w archiwalnych dokumentach Genui. Nie tylko miasto Genua, ale także cały region Ligurii uważa się za kolebkę pesto. Doskonały smak sosu w tym regionie zawdzięcza się unikalnemu mikroklimatowi oraz glebie bogatej w sole mineralne, dzięki której bazylia ma idealne warunki do wzrostu jak również oliwki, z których potem robiona jest oliwa a na końcu trafia do pesto. Klasyczne pesto ma kolor zielony, od bazylii, ale jego sycylijska odmiana jest czerwona poprzez dodatkowy składnik – suszone pomidory. Coraz częściej eksperymentuje się z dodatkami pesto, więc powstają również jego odmiany ze świeżej kolendry, rukoli czy też pomidorów i ricotty. Nazwa pesto pochodzi od wyrazu „pesta”, co oznacza ucieranie, miażdżenie. Odnosi się to tradycyjnej metody przygotowywania sosu, w marmurowym moździerzu gdzie składniki były ucierana drewnianym tłuczkiem. Tradycjonaliści nadal przygotowują go w ten sposób, gdyż twierdzą, że metalowe ostrza blendera zmieniają smak sosu. Bardziej jednak na smak ma wpływ, jakość składników. Muszą być najlepszego sortu. W sieci restauracji Viaduct w Warszawie używa się tylko najlepszego pesto. Zamów coś z menu Viaduct z dodatkiem tego sosu i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiego dania.

Viaduct

Viaduct w Warszawie – dodatek zdrowotny.

Pesto to nie tylko pyszny sos, ale także ma on właściwości, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Głównym składnikiem tradycyjnego pesto jest bazylia, która stymuluje pracę układu pokarmowego. Jeżeli cierpimy na niestrawność dodajmy pesto do naszego następnego posiłku. Poprawi on nasze trawienie oraz pobudzi produkcję soku żołądkowego. Sos ten idealnie sprawdzi się również dla wszystkich niejadków, gdyż zaostrza apetyt. Ma on również właściwości antydepresyjne i pomaga w walce z bezsennością. Bazylia posiada w sobie olejki eteryczne, która mają działanie przeciwzapalne. Bazylia to nie jedyny składnik z pozytywnie wpływający na nasze zdrowie. Orzeszki pinii zawierają sporo witaminy, K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Poza nią posiadają także witaminę, PP (B3), która stymuluje pracę układu nerwowego. Witamina E to przeciwutleniacz, który zwalcza nadmiar wolnych rodników i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Zawarty w orzeszkach piniowych fosfor wzmacnia kości, a cynk poprawia odporność. Parmezan dostarcza białka, a oliwa z oliwek - nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czosnek to kopalnia zdrowia, ma m.in., działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zamawiając potrawy z Viaduct w Warszawie czekają Cie nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także korzyści zdrowotne.

Viaduct w Warszawie

Viaduct w Warszawie – jak to się je?

Pesto to naprawdę uniwersalny sos, który pasuje prawie do wszystkiego. Doskonale sprawdzi się do makaronu jak tagliatelle, Gnocchi a nawet lasagne. Włoskie grzanki, bruschetty również zyskają na smaku, gdy dodamy do nich pesto. Risotto, dania rybne, sałatki, gotowane jajka jak również marynata do mięs, zastosowań pesto nie ma końca. Wiemy już, do czego dodać ten pyszny sos, ale czego z nimi nie robić? Pesto nie można zbyt długo podgrzewać, bo stanie się przez gorzkie w smaku. Jeżeli Twój wybór padł na pastę to nałóż sos prosto ze słoika na gorący makaron. Dzięki temu danie będzie ciepłe a pesto nadal będzie smakować jak trzeba. Gdy już otworzymy słoik z pesto, może on leżeć w lodówce okres jednego tygodnia maksymalnie. Po tym czasie trzeba będzie je wyrzucić. Jeżeli pesto ma się zmarnować lepiej jest je zamrozić. Jak widać pesto to świetny dodatek włoskiej kuchni. Spróbuj jej zamawiając z Viaduct z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.