Zaloguj się

Western Chicken - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Western Chicken – nic tak pysznie nie chrupie!

Kurczak w panierce to jedno z najprzyjemniejszych potraw w jedzeniu, jakie są. Po pierwsze niepotrzebne są nam sztućce, bo jemy palcami, co zawsze daje dużo frajdy. Po drugie podczas gryzienia kurczak wydaje miły dla ucha odgłos chrupania. Jednocześnie w środku jest miękki soczysty. No i oczywiście, co najważniejsze w tym wszystkim kurczak w panierce smakuje po prostu wybornie. Jednak przygotowanie idealnego kurczaka w panierce by zachował powyższe walory, wcale nie jest takie proste. Trzeba poznać kilka zasad zanim zabierzemy się za jego przyrządzanie. Sieć Western Chicken doskonale zna się na rzeczy i ich kurczaki za każdym razem są takie same, czyli perfekcyjne. Teraz można zamawiać z sieci Western Chicken poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

 

Odrobina talentu potrzebna jest do wszystkiego, również do gotowania. Poza wrodzonymi umiejętnościami trzeba jeszcze wiedzieć trochę o procesach chemicznych i fizycznych, jeżeli chodzi o gotowanie. Tyczy się to również kurczaka w panierce. Zacznijmy od temperatury, która musi być odpowiednia by kurczak wyszedł jak najbardziej chrupiący. Idealny jej przedział to od 150 do 190 stopni Celsjusza. Naukowcy uszczegółowili to i okazuje się, że idealna będzie temperatura w wysokości 168 stopni Celsjusza. Do kurczaka w panierce często używa się frytkownicy, dzięki której mamy dobrą kontrolę na temperaturą smażenia. Dobrze rozgrzany olej na zwykłej patelni oraz termometr kuchenny do kompletu również spełnią zadanie. Naukowcy radzą, aby użyć patelni żeliwnej, która szybko się nagrzewa i dobrze utrzymuje wysokie temperatury. Używany olej też ma znaczenie w całym procesie. W tym przypadku idealny będzie olej rzepakowy lub z orzeszków ziemnych, który ma neutralny aromat. W dodatku ten drugi olej nie dymi się nawet, gdy osiąga bardzo wysokie temperatury. W menu Western Chicken mamy spory wybór kurczaka w panierce, który został przygotowany w sposób, który pozwoli czerpać z jedzenia maksimum przyjemności.

Western Chicken – czemu ta skórka tak chrupie?

Widzieliście kiedyś bąbelki otaczające mięso podczas smażenia? To nie tylko wrzący olej, ale także pęcherzyki pary wodnej, które wydostają się z mięsa pod wpływem wysokiej temperatury. Jest to bardzo istotny element całego procesu smażenia. Pęcherzyki te tworzą ochronną barierę między mięsem a gorącym olejem. Podczas tego procesu kurczak uwalnia nadmiar wody nie wchłaniając przy tym nadmiaru tłuszczu. w tym momencie panierka na powierzchni kurczaka staje się chrupiąca. Ważne jest, żeby nie wkładać na patelnie czy do frytkownicy zbyt dużej ilości kawałków na raz. Zbyt duża ilość uwolnionej wody może spowodować, że kurczak zamiast smażyć zacznie się dusić, przez to cały proces potrwa dłużej. Zamów już teraz super chrupiącego kurczaka z sieci Western Chicken z dostawą do domu tylko poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Western Chicken – gotowy kurczak pięknie pachnie!

Nawet, gdy używa się świeżego mięsa, ale smaży się je na oleju, który był już wykorzystany to jego zapach może być nieprzyjemny. Dzieje się tak, gdyż zawarte w oleju kwasy tłuszczowe rozkładają się pod wpływem dostępu tlenu. Jest na to prosta rada. Zawsze smażyć na nowym oleju. Poza tym lepszym wyborem od patelni będzie frytkownica, która nie dopuszcza tyle tlenu do mięsa i oleju. Podobny efekt można uzyskać dodając do panierki np. sproszkowany szpinak lub imbir, które pomagają zahamować utlenianie się kwasów tłuszczowych. Kiedy kurczak jest usmażony? Po pierwsze poprzez kontrolę czasu smażenia. Niegotowy kurczak jest blady i mało chrupiący a wewnątrz może nawet być surowy. Z kolei, gdy przesadzimy z czasem, kurczak będzie twardy i zbyt tłusty. Jest sposób, aby poznać czy mięso jest już gotowe bez rozcinania go. Poza złocistym kolorem panierki, wokół kurczaka będzie coraz mniej, wspomnianych wcześniej, bąbelków. Gdy jest on już gotowy warto odsączyć go z resztek tłuszczu na papierowym ręczniku. Pięknie wysmażony kurczak w panierce już na Ciebie czeka w menu Western Chicken.