Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Restauracja grecka we Wrocławiu

Wpisz adres i znajdź restauracje greckie w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Zamów z dostawą z restauracji greckiej we Wrocławiu

Kuchnia grecka, to jedna z najstarszych i najbardziej znanych kuchni w świcie. Jedna z wielu kuchni wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego i starożytności nie straciła przez wieki na popularności, ale wręcz przeciwnie, zyskuje uznanie w nowych miejscach. Jej nieodrodnymi elementami są oliwa z oliwek, czosnek, warzywa ze szczególnym uwzględnieniem papryki, pomidorów, świeżych ziół i ryb. Jao, że Grecja w dużej części składa się z wysp, to nic dziwnego, że w wielu miejscach występują zróżnicowane specjalności kulinarne. Nie ma chyba dziś osoby, która nie kojarzyłaby takich dań jak kebab, tzatziki czy ser feta. Wszystkie one wywodzą się z kuchni greckiej. 

Greckie przystawki i sałatki

Najbardziej znaną grecką przystawką jest jogurt o nazwie tzatziki. Podaje się go z tartym zielonym ogórkiem i czosnkiem. Kalamaria, to sałatka  kalmarów w sosie cytrynowym. Ośmiornica w sosie winnym to z kolei htapodi salata. Z przystawek na ciepło warto polecić dolmadakia, czyli liście winogron wypełnione ryżem. Inną propozycją mogą być grillowane bakłażany podane z pomidorami i serem feta. Koto salata, to sałata z kurczakiem panierowanym w sezamie w sosie jogurtowo czosnkowym. Zupełnie inaczej będzie smakowała sałata z serem Halloumi, orzechami i gruszkją w sosie miodowym. 

Dania główne po grecku

Spośród zup można spróbować flaków po grecku czy zupy greckiego rybaka. Dużą popularnością z dań głównych wśród zamawiających cieszy się gyros. Przygotowuje się go marynowanych płatów mięsa z dodatkiem ziół greckich. Opieka się je na ruszcie i podaje z tzatzikami, frytkami, lub w bułce pita. Souvlaki, to grillowane szaszłyki z karkówki wieprzowej. Stifado wołowe, to wołowina duszona w czerwonym winie z cynamonem. Jedną    z tradycyjnych greckich potraw jest jagnięcina duszona z warzywami. Spośród ryb polecić można filet z łososia, kalmary panierowane w mące czy pstrąga smażonego w całości.