Zaloguj się

Chcesz zamówić z restauracji indyjskiej z dostawą we Wrocławiu?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicyWpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kuchni indyjska tak jak w innych krajów azjatyckich swoje początki ma zakorzenione w wyznawanych tam religiach: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Na wschodniej półkuli jest dobrze znana i ceniona, ale jak to się stało, że trafiła na zachód?

Indie w latach 18581947 były kolonią brytyjską. W tym czasie dokonały się wielkie zmiany na świecie. Kultura, religia i oczywiście kuchnia indyjska zostały zaprezentowane zachodniej społeczności. Na początku zaznajomili się z nią marynarze pływający dla Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej i jej podobnym. Łączący Europe i Azję, poprzez Indie, szlak handlowy zapoczątkował kulinarną rewolucję w domach europejczyków. Dotąd nikomu nieznane zioła i przyprawy zaczęły trafiać na talerze mieszkańców starego lądu. Ostatecznie trafiła również do Polski, dzięki czemu możemy teraz odwiedzić jedną z wrocławskich restauracji indyjskich i skosztować odrobinę orientu. 

Kuchnia łączy i dzieli.

Każdy posiłek spożywany przez hinduską rodzinę to celebracja i ważny punkt dnia, który skupia wokół całą rodzinę. To łączy wszystkich hindusów niezależnie czy mieszkają oni na północy kraju czy też innej jego części. To, co dzieli hindusów w zależności od regionu to jest to, co jest podawane podczas tego posiłku.  Rozłam kulinarny spowodowany jest od panującego w danym regionie klimatu, tradycji oraz wierzeń. Na północy gdzie żyją przeważnie muzułmanie je się głównie baraninę, zaś na południu króluje kuchnia wegetariańska. 

Ahimsa – reprezentant Indii we Wrocławiu.

Nazwa restauracji na ulicy św. Antoniego 23 wywodzi się z Sansrkrytu i opisuje zasadę niekrzywdzenia ludzi i zwierząt. Jak można się domyśleć jest lokal serwujący dania wegetariańskie. Mieszkańcy południowych Indii na pewno znaleźliby tu coś dla siebie. Jednym z podawanych w Ahimsie dań jest Masala Dosa, czyli cienkie naleśniki dosa z przeróżnym wypełnieniem, które w zależności od dodanych składników zmienia charakter potrawy. Jedną z najbardziej popularnych wersji podania tej potrawy jest przygotowanie jej z użycie warzyw: ziemniakicebulaimbirczosnek. Wszystko to jest przyprawione curry, podawane z sosem jogurtowym. Wejdź na PizzaPortal i sprawdź, co jeszcze ma do zaoferowania ta restauracja indyjska we Wrocławiu.