Wrocław

Zaloguj się
Dostawa
Odbiór osobisty
SPOSÓB DOSTAWY
Sortuj
Filtruj
Rodzaje kuchni

Najlepsze Naleśniki z Dostawą - Wrocław

Najlepsze Naleśnikarnie we Wrocławiu. Zamów Naleśniki z Dostawą!

Dla wielu osób naleśniki to jedno z najpowszechniejszych, spożywanych bardzo często dań. Tymczasem mają one niezwykle bogatą historię i różne odmiany – smaczne, sycące, idealnie wysmażone naleśniki we Wrocławiu można zamówić przez PizzaPortal.

Według różnych źródeł, naleśniki były znane już w starożytności. W starożytnym Rzymie placki pod nazwą placenta były codziennym składnikiem jadłospisu, a na terenie Europy rozpowszechniali je legioniści. Inne źródła podają, że odpowiednik współczesnych naleśników powstał w starożytnych Chinach w IV wieku przed naszą erą, stamtąd trafiły one na Bliski Wschód, a później do Europy. O cieście przypominającym to naleśnikowe pisali także starogreccy pisarze.

Włosi z kolei twierdzą, że naleśniki wynalezione zostały we Florencji. Księżna Katarzyna Medycejska miała je następnie przywieźć do Francji, gdy wychodziła za mąż za tamtejszego króla. We Francji w lutym, na święto Matki Boskiej Gromnicznej, tradycją jest smażenie naleśników i przed ich odwróceniem wypowiadanie życzenia.

W różnych krajach istnieje wiele odmian naleśników. Jakie są te najpopularniejsze?

  • Kaiserschmann – czyli naleśnik cesarski, to danie popularne w Austrii. Podawany jest w dość oryginalny sposób: połamane na kawałki ciasto posypuje się cukrem pudrem, słodkim sosem lub konfiturami.
  • Bliny – to znane naleśniki z Europy Wschodniej. Ciasto wykonuje się z mąki gryczano-żytniej lub gryczano-pszennej. Zazwyczaj podaje się je ze śmietaną, na słodko bądź wykwintnie – z kawiorem lub łososiem.
  • Crepes – odmiana naleśników francuskich. Ciasto, podobnie jak w Polsce, wykonuje się z mąki pszennej, ale crepes są niezwykle cienkie, niemalże przezroczyste. W najbardziej wykwintnej wersji serwowane są z likierem pomarańczowym.
  • Pancakes – są to naleśniki popularne w Stanach Zjednoczonych. Są mniejsze (średnica około 12 centymetrów), ale grubsze – efekt ten uzyskuje się dzięki dodaniu do ciasta proszku do pieczenia oraz jogurtu. Serwuje się najczęściej z syropem klonowym.
  • Dosa – to orientalne naleśniki typowe dla kuchni indyjskiej. Ciasto przygotowuje się z mąki ryżowej oraz soczewicy wymieszanych z wodą, a następnie zostawia na noc, by sfermentowało. Drugiego dnia można z niego smażyć cienkie jak pergamin placki. W menu restauracji serwujących naleśniki we Wrocławiu znaleźć można zarówno te na słodko – z dżemem, marmoladą, bitą śmietaną, owocami, jak i wytrawne – z mięsem oraz warzywami.

Naleśniki we Wrocławiu – na słodko i wytrawnie

Naleśniki we Wrocławiu to nie tylko bogactwo smaków i aromatów, ale także bardzo ciekawe nazwy, które przyciągają uwagę. I tak w jednej z restauracji zamówić można danie pod nazwą Pan Łosoś (z łososiem, serkiem i sosem koperkowym), Pan Boczek (z boczkiem, serem żółtym, jajkiem w koszulce, cebulą i musztardą) czy Pan Bologne (sos boloński, kukurydza, fasola, cebula, sos czosnkowy). Oczywiście są też propozycje na słodko – Pan Batonik (kompozycja pokruszonych batoników, serek mascarpone, bita śmietana), Pan Banan (nutella, banan, bita śmietana) czy Pan Jabłko (jabłka z cynamonem, lody waniliowe, bita śmietana).

Ciekawą propozycją dla naleśników w nieco innym wydaniu są te usmażone na patelni, a później zapieczone w piecu. Zdecydować się można na naleśniki prowansalskie (ze szpinakiem, czosnkiem, ziołami, serem mozzarellą i fetą), meksykańskie (wieprzowina, mozzarella, mieszkanka meksykańskich warzyw, czosnek) lub wegetariańskie (mieszanka warzyw, szpinak, grzyby, mozzarella).

Sprawdź najlepsze naleśnikarnie w innych miastach: