Zaloguj się

Yana Sushi - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Yana Sushi w Krakowie – najlepsze składniki do sushi

Głównym składnikiem sushi, no poza ryżem, jest ryba. Każda ryba nie nadaje się do te potrawy, musi ona spełniać odpowiednie warunki. Jakie ryby są używane do sushi? O czym należy pamiętać przy szykowaniu sushi? Na te oraz inne pytania odpowiedź znajdziecie w poniższym tekście. Najlepiej szykowanie sushi zostawić profesjonalistom z sieci Yana Sushi w Krakowie, którzy znają się na rzeczy. Teraz można zamawiać z sieci Yana Sushi w Krakowie poprzez stronę, PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Sushi znane jest na cały świecie. To japońskie danie serwowane jest przynajmniej w jednej restauracji w każdym mieście. Sushi to nie tylko zwykła potrawa, ma ona również swoje tradycje i całą kulturę jedzenia. W skład rolek wchodzą surowe ryby, ryż oraz płaty wodorostów lub alg morskich. Tak wygląda podstawowa wersja sushi, chociaż jest wiele odmian tego dania, gdzie dodatków jest więcej i to bardziej wykwintnych jak np. kawior. Dobra ryba to podstawa, tylko, jaka ona ma być? Najczęściej wybierany jest łosoś. Z tym, że nie wszystko jedno, jaki, a jego odmiana oceaniczna. Trafia on do sushi w trzech postaciach: grillowanej, surowej i lekko osolonej a także wędzonej. Do sushi świetnie nadaje się również makrela doprawiona octem lub sokiem z cytryny. Kolejną ryby, która sprawdzi się w tym daniu jest tuńczyk. Jego mięso musi mieć krwistoczerwony kolor. Węgorz też dodawany jest do sushi, ale głównie w Japonii. Ciekawostką jest, że węgorz, jako jeden z niewielu nie jest podawany surowy w sushi. Jest tak, dlatego, że krew węgorza jest dla człowieka trująca. Wpierw się go filetuje, potem opala się go nad ogniem, aby wytopić cały tłuszcz poczym grilluje i doprawia. W sieci Yana Sushi menu jest pełne różnego rodzaju rolek tylko z najlepszymi rybami i dodatkami.

Yana Sushi w Krakowie – dobry wybór

Przy wyborze mięsa ryby do sushi musimy pamiętać nie tylko o dobrym smaku, ale także o naszym zdrowiu, gdyż w końcu jemy surowe mięso. Niewiele jest w Polsce sklepów, które specjalizują się w rybach do sushi, ale jeżeli już uda nam się taki znaleźć nasze sushi powinno się udać smaczne i zdrowe. Podczas zakupu ryby należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Oczy są zwierciadłem duszy a u ryby mówią o jej świeżości. Gdy są lśniące i wypukłe ryba jest świeża i nadaje się do sushi. Kolejną sprawą jest zapach mięsa, który nie może być zbyt intensywny. Skrzela ryby zaś powinny być mocno czerwone. Cała ryby musi być jędrna i sprężysta. Ryby mrożone nie nadają się do sushi, koniec kropka. Tylko produkty najwyższej, jakości gwarantują, że sushi będzie smaczne. Właśnie takich używa się w sieci Yana Sushi w Krakowie, które nieraz zaskoczy Was ich zestawieniem smakowym.

Yana Sushi w Krakowie – nie tylko ryba

Poza rybami do sushi trafiają jeszcze inne składniki. Najczęściej używane to owoce morza. Można wśród nich znaleźć takie pyszności jak ośmiornicę, która gotuje się na małym ogniu przez długi czas. Równie popularnym dodatkiem są krewetki, które wcześniej są gotowane w osolonej wodzie lub smażone w tempurze. Paluszki krabowe, które również można czasem znaleźć sushi to tak naprawdę biała ryba zakrapiana sokiem z kraba. Jeżeli chodzi o dodatki warzywne to w sushi króluje świeży ogórek. Skrawa się tylko zewnętrzną jego część. Miąższ wraz z pestkami się wyrzuca. Kroi się go w paski wraz ze skórką, gdyż to ona zawiera najwięcej witamin. Podobnie do ogórka krojona jest biała rzodkiew, która jest bogata w witaminę B1 oraz potas, wapń, siarkę i magnez. Kolejnym dodatkiem, który wzbogaca smak sushi jest imbir, który serwuje się w postaci cienkich, marynowanych plasterków. Imbir ma właściwości oczyszczające smak, więc warto zjeść jeden plasterek przed kolejną rolką sushi. W sieci Yana Sushi z dostawą zamówisz sushi tylko z najlepszymi dodatkami.