Zaloguj się

Zamów Zapiekanki z Dostawą!

Wpisz adres dostawy i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Zapiekanki – wielki come back polskiego street foodu

Zapiekanki to danie, które ostatnimi laty robi prawdziwą furorę. Nie jest nowym wynalazkiem. Serwowane na gorąco podłużne bułki zapieczone z farszem wpisały się w krajobraz polskiej małej gastronomii wiele lat temu – na długo przed tym, jak pojawiły się nad Wisłą pierwsze lokale światowych sieci, takich jak McDonald’s czy Burger King.

Potrawę doskonale pamiętają osoby, których dzieciństwo przypadło na lata 70. ubiegłego wieku. Zapiekanki, obok frytek, były prawdziwym wakacyjnym hitem w miejscowościach tłumnie odwiedzanych przez turystów. Można było także kupić je na dworcach kolejowych czy w budkach przy głównych ulicach dużych miast. Młodszym entuzjastom dzisiejszych zapiekanek może się wydawać, że – podobnie jak wiele innych dań serwowanych w barach szybkiej obsługi – przybyły one do Polski z zagranicy. Tymczasem chrupiące bułki z farszem to polski wynalazek!

Zapiekanki były jednym z pierwszych fast foodów, na które moda nastała w Polsce dopiero w latach 90. Już wcześniej jednak, jeszcze w czasach PRL-u, Polacy zakupili z Zachodu licencję na produkcję bagietek. Właśnie wówczas pojawił się pomysł, by przekrawać je na pół i sprzedawać w ulicznych budkach – zapiekane z pieczarkami, cebulą, okraszone serem żółtym i polane keczupem. Tak pojawiło się pierwsze w Polsce danie z gatunku street food. Zapiekanki robiły ogromną karierę, dopóki ich popularności nie przyćmiły hamburgery i kebaby. Potem straciły na jakości i przez wiele lat kojarzyły się z gumiastą mrożonką odgrzewaną w mikrofalówce. Dziś stały się obiektem pożądania konsumentów w różnym wieku. Do punktów serwujących najlepsze zapiekanki ustawiają się długie kolejki. Dzisiejsze bagietki z farszem stały się małym dziełem sztuki kulinarnej i czasem trzeba na nie chwilę poczekać. Fakt ten nikogo nie zniechęca. Zapiekanki są warte czekania.

Zapiekanki? Tylko na PizzaPortal.pl!

Chrupiąca bagietka – podstawa dobrej zapiekanki

Dzisiejsze zapiekanki przygotowuje się niemal wyłącznie ze świeżego pieczywa. Zdarzają się jeszcze punkty małej gastronomii serwujące odgrzane mrożonki, ale te nie mają nic wspólnego z obiektem uwielbienia polskich konsumentów. Są reliktem poprzedniej epoki, w której zapiekankom nie wiodło się najlepiej. Dziś zarówno bagietka, jak i składniki farszu, muszą być świeże i najwyższej jakości. By rozwiać jakiekolwiek wątpliwości w tej kwestii, zapiekanki najczęściej przygotowuje się na oczach klienta.

Wracając do pieczywa, już w jego przypadku pojawia się kilka możliwości do wyboru. Niegdyś można było zjeść wyłącznie zapiekankę z pszennej bagietki. Dziś na smakoszy dania czeka też pieczywo pełnoziarniste czy z ziołami i parmezanem. Świeżutka, podgrzana w specjalnym piecu bagietka jest chrupiąca z wierzchu, a jej miąższ rozpływa się w ustach. Dla wielu osób to właśnie smak zapamiętany z dzieciństwa. Dopełnia go farsz z zasmażonych pieczarek i ciągnącej się goudy – obecnie uznawany za najbardziej podstawowy.

Dostawa zapiekanek prosto pod Twoje drzwi

Stare dobre zapiekanki w wykwintnej odsłonie

Bogactwo dzisiejszych farszów do zapiekanek może równać się z wyborem dodatków do pizzy, które dostępne są w najlepszych, szczycących się szeroką ofertą pizzeriach. To właśnie odróżnia współczesne gorące kanapki od peerelowskiego przysmaku. Niegdyś luksusem na zapiekance była szynka. Dziś na chrupiącej bułce pojawić się mogą sery i wędliny w kilku gatunkach, kurczak, kebab, ryby, owoce morza, jajka, pomidory, ogórki, cebula, oliwki, kukurydza, rukola, zioła, ananasy… Można by jeszcze długo wymieniać. Oczywiście nie wszystko naraz.

Powyższe ingrediencje występują w starannie przemyślanych kompozycjach. Towarzyszą im sosy. Nie keczup i majonez (choć i te mają swoich entuzjastów, więc zawsze są dostępne), lecz sosy przygotowywane na miejscu według receptury lokalu, zwykle kilka rodzajów do wyboru. I tak polskie zapiekanki śmiało konkurować mogą nie tylko z burgerami, pizzą i innymi daniami z importu, ale też z ofertą niejednej restauracji specjalizującej się w potrawach typu slow food. Warto szukać zapiekanek w swoim mieście. Albo na PizzaPortal.pl.