Zaloguj się

Zupy. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Zupy – co trzeba o nich wiedzieć?

Zupy to posiłek idealny na każdą okazję! Uwielbiamy je, bo kojarzą się nam z dzieciństwem, kuchnią babci, domową atmosferę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że zupy znane są od tysięcy lat, a ich rodzaje nie kończą się na polskim rosole czy pomidorowej… 

Według części archeologów, zupy wynaleźli neandertalczycy około 9 tysięcy lat przed naszą erą. Przypuszczenia takie pojawiły się po odkryciu szkieletu praczłowieka, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby, ale nie umarł z głodu, a w sposób naturalny. Musiał więc jakoś się żywić – inne ślady wskazują, że ludność tej epoki wykopywała w ziemi dołek, wyścielała ją skórą, a następnie wlewała tam wodę, wrzucała składniki i rozgrzane w ogniu kamienie. Dzięki temu można było przygotowywać posiłki w oparciu o mniej wartościowe produkty, np. kości zwierzęce lub twarde ziarna. 

Najstarsze ślady ceramiki używanej do gotowania zup pochodzą sprzed 5 tysięcy lat przed naszą erą, a odkryto je na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Przez wieki proces przygotowywania zup podlegał stałym udoskonaleniom aż osiągnął obecną formę pod koniec XIX wieku.

 

Zupy – czyste, gęste, płynne, kremy

W sztuce kulinarnej zupy dzieli się na kilka zasadniczych rodzajów. Zupy czyste to takie, których podstawą jest niczym niezagęszczony bulion. Najbardziej charakterystyczny przykład takiej zupy to oczywiście nasz rosół. Istnieją również zupy zagęszczane – zawiesiną z mąki, śmietaną, żółtkami lub jogurtem. Ze względu na konsystencję zupy dzieli się na płynne, półpłynne i zupy-kremy, zaś ze względu na temperaturę podawania – na gorące i zimne.

Zupy mają wiele zalet, których nie sposób podważyć. Po pierwsze – dostarczają one mnóstwa różnych składników odżywczych. Produkty, z których przyrządza się zupy, a także najpopularniejsze dodatki (makarony, ryż, kasze) są źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku i fluoru. Warzywa, będące nieodzownym składnikiem każdej zupy, mają w sobie z kolei mnóstwo niezbędnych dla zdrowia witamin. Przygotowane w odpowiedni sposób zupy (np. bez dodatku tłustej śmietany) są niskokaloryczne, a jednocześnie doskonale rozgrzewają.

 

Zupy z różnych zakątków świata

W naszym kraju najpopularniejsze są oczywiście tradycyjne domowe zupy: pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa, biały i czerwony barszcz, żurek czy grochówka. Warto jednak pamiętać, że smakowite, rozgrzewające zupy nie kończą się na polskiej kuchni!

  • Harira – marokańska zupa z baraniny oraz roślin strączkowych: bobu, grochu, soczewicy oraz ciecierzycy. Ma dość ostry, rozgrzewający charakter, gdyż przyprawiona jest m.in. świeżym imbirem oraz kolendrą.
  • Dough-boys – to popularna w Kanadzie grochówka o francuskim rodowodzie. Zgodnie z tradycyjną recepturą, gotuje się ją z żółtego grochu oraz wieprzowiny, jest obficie doprawiona ziołami. Podaje się ją z niewielkimi kluseczkami.
  • Miso-shiru – doskonała japońska zupa z bulionu na bazie suszonych płatów tuńczyka oraz pasty ze sfermentowanej soi. Ma w sobie również warzywa, grzyby i jadalne wodorosty. Jest bardzo bogata w składniki odżywcze.
  • Mykyrokka – to tradycyjna zupa fińska, przygotowywana z warzyw oraz podrobów mięsnych. Podaje się ją z kluseczkami z mąki jęczmiennej i krwi zwierzęcej, podsmażanej cebuli oraz oleju.
  • Solianka – gęsta, wiejska zupa popularna w Rosji, gotowana na wywarze z mięsa, ryb lub grzybów o charakterystycznym kwaśnym smaku. Dodaje się do niej kiszone ogórki, kiszoną kapustę, czasem również śmietanę. Może zawierać drób, wołowinę czy kawałki wędliny.
  • Caldo verde – czyli tzw. zielona zupa, która swoją barwę zawdzięcza dodatkowi liści jarmużu. Oprócz nich, zawiera czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, ziemniaki oraz kawałki charakterystycznej dla kuchni śródziemnomorskiej kiełbasy chorizo.

Jeśli masz ochotę na sycącą zupę – polską lub zagraniczną – wejdź na PizzaPortal lub skorzystaj z naszej aplikacji mobilnej, wybierz swoją ulubioną i zamów ją z dostawą pod wskazany adres! To szybkie, proste i wygodne! Życzymy smacznego!